Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RÖSTRÄTT ELLER REVOLUTION?

Mexiko: Andrés Manuel López Obradors MORENA-parti lyckades fortfarande behålla sin majoritet i kongressen inför en allians av högerpartier, affärsföreningar och institutioner som stöds av USA som National Endowment for Democracy. Det är något som är värt att fira, skriver Jacobin Magazine. Ja, åtminstone relativt sett. Men den mexikanska revolutionen som Zapata inledde väntar ännu på att genomföras; Chiapas och Oaxaca är Mexicos hopp om seger.

Och i år är det hundra år sedan vi fick allmän rösträtt istället för revolution i Sverige – och med rösträtten ett toppstyrt partiväsende som kraftigt minimerar vad man kan rösta på. Är en utebliven revolution något att yvas över? Högern och kapitalet tycker förstås det. Dom fick behålla äganderätten dvs den ekonomiska makten – den hotas inte av någon valprocess. Partierna (som den briljanta filosofen Simone Weil ville avskaffa fortast möjligt) blir också alltmer lika varandra och på vissa håll allt färre; i några länder finns bara ett. Skillnaden mellan ett parti och två partier kallas demokrati.

För mig har ”demokrati” ingen innebörd utan ekonomisk jämlikhet, och verklig demokrati är direkt, inte som idag indirekt. Dit har vi inte nått på hundra år. Men än är det inte försent, även om seriefiguren Kristersson och karikatyren Åkesson olyckligtvis skulle komma emellan.

Konsten: Emiliano Zapata.

***

Citatet: ”Hellre dö upprätt än leva på knä”. — Emiliano Zapata.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 9 juni, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: