Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

INTRESSET LJUGER ALDRIG.

Det var Karl Marx som sa det. Låter som en truism, men det stämmer också i enskilda fall. Låt oss som hastigast titta på konstnärsrollen i historien. På 1400-talet blev hantverkarna i vissa fall konsthantverkare för att höja sin status; konkurrensen om kunderna hårdnade och mecenaterna var inte många trots att de erbjöds att få sitt eget porträtt tillsammans med Jesus och Maria.  När bröderna van Eyck med flera utvecklat oljemåleriet tog konstnärsekonomin fart. För att minska utgifterna lärde man sig också att måla guld och ädelstenar: en representation i stället för att använda den äkta varan.

Konstbegreppet kom till först på 1700-talet, men nu går vi framåt i tiden. Dagens utveckling följer ungefär samma mönster: För att höja sin status slutar konsthögskolorna att teckna och måla. Man filosoferar. Konceptkonsten har ersatt den materiella konsten. Liksom arkitekten ska konstnären endast planera, inte utföra. Det återstår bara ett problem: betalningen. Men eftersom Staten och Kapitalet sitter i samma båt finns det en utväg: stipendier. Man kan kan alltså leva på att inte göra konst: det högsta stadiet, in spe. Ja, Marx hade rätt, intresset ljuger aldrig.

Konsthistorien är mitt hopp: den kommer inte att upphöra, inte att sluta med konceptkonsten. Den frikopplar ingenting utan fortsätter framåt genom alla tillfälliga trender. Förändring är tillvarons enda konstant.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 7 juni, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: