Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VAD ÄR (INTE) KONST?

G7-ländernas finansministrar har enats om ”en global skatt” och diskuterar nu nivåer. Vi får väl se hur det blir med det, men det ligger rätt i tiden (BBC). En global skatt på kapital (även tech-kapital) kunde komma väl till pass, men sedan kvarstår frågan om hur dessa pengar ska användas; punktinsatser eller global utjämning? Hela världsekonomin måste stöpas om för att möta den nya tidens utmaningar. Det – är – faktiskt – ofrånkomligt.

***

Med risk för att bli tjatig måste jag än en gång vädra mina IMO välgrundade åsikter om samtids/nutids-konsten. Och det gäller inte bara Martin Bryder Gallery eller Lunds Koncepthall. ”Vad som helst kan vara konst” är ju Lars Vilks återkommande tema. Ja, åtminstone i en sekund, men vad som helst kan inte förbli konst vilket kanske borde vara eftersträvansvärt. Men gallerierna är som snabbmatskedjor. 99% sållas bort, genast eller efterhand och det lilla som återstår har (surprise) kvalitet, liksom t.ex. olika kulturers konstkanon kan ha det. Postmodernismen har tvärsemot detta enkla faktum gjort obotlig skada här med sin relativism. 

Det behövs inte längre några färdigheter eller någon talang; knappt ett cv eller x antal utställningar; det som krävs av dagens konstnär är att hen är PR-minded och helst frotterar sig med nyckelpersonerna i ”konstvärlden”. Bland annat av denna orsak görs det mycket nytt men mycket litet som är kvalificerat sub specie eaternetatis. ”Graffiti är vår tids enda konströrelse” brukar man säga ibland, (med det litet senare tillägget politisk gatukonst). Retrogardet har sina eminenta begåvningar. Konsten finns där man inte väntar sig den. Den måste överskridas och realiseras i vardagslivet – på en högre nivå: generaliserad kreativitet.

Situationisterna gjorde det första försöket – som ännu inte är avslutat. Vilks skriver motvilligt om SI på sin blogg men lyckas inte dölja att det går helt över hans huvud. Det fransk-belgiska och det skandinaviska SI var två helt olika sammanslutningar och att kritisera den ena med den andra är att göra det på tok för lätt för sig. Ironisk är han dock som vanligt. https://www.vilks.net/2021/05/22/3288-forslag-om-varldens-forbattring-mckenzie-wark/comment-page-1/ När ska detta konstorakel in spe komma ifatt?

***

RSG – Dépassement de L´art – Realisation de philosophie”. Situationistiska Internationalen och Committee of 100, UK 1963 i sin sista utställning. Det hade i sammanhanget avslöjats att den härskande klassen i London hade byggt hemliga atomsäkra skyddsrum åt sig själva; allmänheten blev utan. Ritningarna spreds illegalt i massupplagor.

***

Se även: ”10 teser om nutidskonsten”: https://konstochpolitik.org/2017/07/10/tio-teser-om-nutidskonsten/

***

Konsten: Konst, ett exempel (foto). Courtesy the anonymous author.

***

Citatet: ”Konstvärlden är det största skämtet. Den är ett vilohem för de överprivilegierade och pretentiösa”. —Banksy (f. 1974) street artist, rankad som etta av nutidskonstnärer (Artfact).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 5 juni, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: