Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RASKAPITALISM.

Black Lives Matter-rörelsen har gjort det klart att Amerika återger alarmerande ekon från det förflutna. Den har avslöjat de mobiliserande passionerna och de ideologiska diskurserna av fascismen som är uppenbara i Trumpland. Vid en annan tidpunkt i historien identifierade Cedric Robinson denna amerikanska form av fascistisk politik som raskapitalism. Enligt Robinson hade Amerika sin egen hemodlade version av fascismen, som inte bara efterliknade de fascistiska europeiska rörelserna på 1920-talet utan sträckte sig tillbaka till Jim Crow-tiden och Ku Klux Klan-uppsvinget i Förenta staterna (Counterpunch).

Planer för en konstgjord ö för att hysa 35 000 människor och skydda Köpenhamns hamn från stigande havsnivåer har godkänts av danska parlamentsledamöter. Den gigantiska ön, som heter Lynetteholm, skulle anslutas till fastlandet via en ringväg, tunnlar och en tunnelbanelinje. Godkännandet av Danmarks parlament banar väg för 2,6 kvadratkilometer-projektet att börja senare i år. Men det möter motstånd från miljöaktivister som oroar sig över effekterna av dess konstruktion (BBC).

Konsten: Sveriges vackraste byggnad är enligt Arkitekturupproret Universitetsbiblioteket i Lund. Här i fagraste höstskrud av rådhusvin.

***

Citatet: ”Färg är ett sätt att utöva direkt inflytande på själen. Färg är tangentbordet. Ögat är hammaren, medan själen är ett piano med många strängar. Konstnären är handen genom vilken motsvarande tangenters medium får den mänskliga själen att vibrera. Det är alltså uppenbart att färgharmoni bara kan vila på principen om motsvarande beröring av människans själ”. — Wassily Kandinsky, pionjär inom konsten.

***

En kommentar på “RASKAPITALISM.

  1. quizzes
    7 juni, 2021

    Great post.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 5 juni, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: