Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

SÖRJ INTE – ORGANISERA!

Chilenarna röstade för ett slut på nyliberalismen. Förra veckan röstade folket i Chile för en omfattande strukturreform och ett slut på nyliberalismen. Det är en av vänsterns största segrar sedan slutet av Augusto Pinochets diktatur  (Jacobin Magazine).

Det råder äntligen vapenvila i Israel-Gaza. En stor lättnad för den förtryckta palestinska befolkningen. Hamas blir allt starkare. Men så länge staten Israel finns kommer fler krig och Mellanöstern förblir instabil. Varför bildades inte Israel i Tyskland efter kriget? Det hade varit logiskt. Palestinierna hade aldrig något med Förintelsen att göra, men det blev de som blev kolonialiserade precis som indianerna i USA. För fel som Europa gjorde. Jag minns Israel-propagandet i skolan på 50-talet om ”Det heliga landet som fick öknen att blomma”. Och ”Ett folk utan land till ett land utan folk”. Att Isreal redan var befolkat tog man ingen hänsyn till. Judarna behövde absolut en skyddad plats – men varför just där? Gamla testamentets fel. ”Guds utvalda folk”. Jo jag tackar jag, som den staten bär sig åt.

***

Jag ville säga något om den fattigdom som kommer av kapitalismen och den rikedom som inte räknas.  Utveckling mäts i termer av avstånd mellan människa och natur. Jag såg kvinnor från Nepal gå längre och längre sträckor för att hitta ved och foder.Mänskor utan pengar ses som värdelösa. Jag såg kvinnorna i San Cristobal de las Casas organisera sig i El Cambalache, ett ekonomiskt område utan pengar där ekonomiskt-fattiga kvinnor kom för att berätta om sina resurser. Nej, de kom och de sa: vi har inget att erbjuda. De kom och blev ombedda att stanna och fundera: Vilka förmågor, kunskaper, har ni? vad vill ni dela, vad kan ni ge? Jag såg kvinnorna i San Cristobal de las Casas jonglera, spela dockteater, massera, bygga, klippa hår, ge lektioner i franska, matlagning, installera elektronik, odla, föreläsa om astronomi, medicin, kvinnohistoria. Jag hörde dem säga: Vi behöver en ändring inifrån. Frihetsskapande handling istället för väntan på den stora revolutionen.

Jag hörde dem viska: För vi kan inte vänta.  Särskilt vi kvinnor kan inte vänta. Som individer har vi inte tillräckligt, men förenade har vi så det räcker. Vi är generösa mot varandra, ser våra olika erfarenheter, växer intill varandra. Våra samtal och känslor är delar av ett ekonomiskt motstånd. Omhändertagande förändrar. När allt har samma värde. Jag såg kvinnorna i San Cristobal de las Casas öppna sin butik för vem som helst att komma och byta: Bok mot salva. Smärta mot sång. Global kapitalism kan bara existera där det finns lagar som tvingar in våra liv i privat ägande, exploaterat arbete. Tron på att utvecklade länder är rika är en lögn. Jag ser kvinnorna i Chiapas resa sig varje dag. (Ur 1Maj-tal på Joe Hill-gården, via anarkism.info).

***

Just nu läser jag: Paul McCartney: Many Years from Now. Underbar 60-talsnostalgi som tål att läsas flera gånger. Det vilda livet och de geniala låtarna. Rekommenderas!

Konsten: Sörj ej, organisera! Bild courtesy anarkism.info.

***

Citatet: ”Jag väljer arkebusering. Jag har blivit skjuten några gånger förut och jag tror att jag kan klara det”. – Den dödsdömde Joe Hill då han tillfrågas av domaren om han väljer hängning eller arkebusering.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 23 maj, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: