Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

NAZISM ÄR INGEN ÅSIKT.

Colombianer vill inte bara ha en ny regering – de vill få ett slut på nyliberalismen. I flera veckor har colombianer stannat kvar på gatorna och utmanat nationens våldsamma sociala och ekonomiska modell (Jacobin Magazine). https://jacobinmag.com/2021/05/colombia-protests-strike-2021-duque-uribismo-neoliberalism-police/

Dödsdömda i USA får nu välja mellan elektriska stolen och att skjutas. En valfrihetsreform som Moderaterna borde applådera.

Under natten till söndagen förstördes delar av en klinik tillhörande Läkare utan gränser i Gaza City. – Vår klinik i Gaza City har blivit allvarligt skadad av israeliska bombningar. Bland annat är ett rum för sterilisering totalförstört, liksom ett väntrum. Och stora delar av området runtomkring kliniken är totalförstört. Luftbombningarna fortsätter, väldigt nära vår klinik och vårt kontor, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser, till Dagens ETC.

I fascisternas Sverige ska flyktingar rånas, isoleras och kastas ut. Inte ett enda av deras förslag handlar om något annat än etnisk rensning och vit överhöghet. Bara så ni vet. (Malin Bergendal / Syre). https://tidningensyre.se/2021/17-maj-2021/i-fascisternas-sverige-ska-flyktingar-ranas-isoleras-och-kastas-ut/

En polis har åtalats misstänkt för att ha köpt sex vid två tillfällen i fjol i Stockholmsområdet. En intern brottsutredning inleddes mot polismannen sedan en telefon hittats i ett tjänstefordon. Den innehöll konversationer från misstänkta sexträffar, skriver Vestmanlands Läns Tidning. Polismannen, som förnekar brott, ska först ha sagt att telefonen använts i en insats mot sexköpare. I senare förhör nekade mannen till att ha sagt det. I stället har han berättat att telefonen tillhörde en kompis. Jovisst.

I den statliga skogsutredning som nu är klar siktar man på att all fjällnära skog i Sverige ska skyddas (svt). Utmärkt. Men det räcker inte. All skog bör ägas av samhället, inte av privatpersoner. Den gamla skogen borde fridlysas och tillstånd krävas för varje enskild trädfällning, som också ska förbindas med två nyplanterade för varje träd som avverkats, varav minst det ena ska vara ett lövträd. Kalhyggen bör helt förbjudas till förmån för en varsam gallring. Då först kan skogen räddas och bli naturlig igen.

Konsten: Nazism är ingen åsikt.

***

Citatet: ”Kapitalism är inte ett system av fritt företagande och fri varuhandel. Kapitalism är ett system där ackumulationen av kapital blivit ett självändamål och ekonomins överordnade princip.”  — Immanuel Wallerstein, världssystemanalytiker.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 18 maj, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: