Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ISRAEL: GAZA SKA TYSTAS.

USA uppges åter stoppa FN-uttalande om Israel. USA blockerar för tredje gången ett utkast till FN-uttalande för att stoppa våldet i Mellanöstern och skydda civilbefolkningen, enligt diplomatkällor (TT). 

Protester mot Israel i europeiska städer. Tiotusentals människor i flera europeiska storstäder demonstrerade under lördagen mot Israels bombningar av Gaza, däribland i Malmö. Bara under den senaste veckan har över 50 palestinska barn dödats av israeliska flygraider. Även i New York har enorma demonstrationer genomförts. I Israel utvecklas nu situationen mot ett inbördeskrig då israeliska ligister angripit israeliska araber runt om i landet. Israels försvarsminister Benny Gantz uppges samtidigt ha hotat befolkningen i Gaza med folkmord. När Gantz uttalade sig om de israeliska attackerna på Gazaremsan förklarade han att bombningarna inte kommer avslutas fцrrдn Gaza ”är helt tyst”.

***

I Kurdistan framkom idén om demokratisk autonomi som ett svar på den koloniala och postkoloniala upplevelsen. Den kurdiska frihetsrörelsen kan förstås som en rörelse som försöker återvinna medel för självstyrning, självproduktion, självskapande och självförsvar från den turkiska staten och Kurdistans styrande eliter. Demokratisk autonomi inbjuder människor att överträffa sociala relationer och lojaliteter som länge har ålagts dem. Den främjar utrymmen där former av representation och tillhörighet kan förökas för att motstå den homogeniserande effekten av nationalstaten, kärnfamiljen och kapitalet. (roarmag.org).

***

Elin Pahnke gör slarvsylta av högerspökande självutnämnde ”experten” Magnus Ranstorp och hans angrepp på den svenska folkbildningsrörelsen i en AB-artikel.

Konsten: Leila Khaled, PLFP.

Den hjältemodiga PFLP-kämpen Leila Khaled. Gaza kommer inte att låta sig tystas.

***

Citatet: ”Varför gör Israel så här? För att de kan. Därför att de har lärt sig att våld lönar sig. Därför att landet de tagit av palestinierna har tagits, steg för steg, på det här sättet, och ingen har stoppat dem”.  — Kajsa Ekis Ekman / ETC.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 17 maj, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: