Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

OM ISRAELS ”SJÄLVFÖRSVAR”.

Idag använder Israel ”självförsvar” som sitt viktigaste retoriska verktyg för krig. Genom att åberopa självförsvar ändrar Israel konversationen från sina koloniala brott mot palestinierna till de skador som de själv har lidit som ett resultat. Ändå är det just för att Israel förnekar palestinierna sina mänskliga rättigheter, inklusive självbestämmanderätten, att det inte kan göra anspråk på självförsvar som en juridisk motivering för våldsanvändning. I själva verket är Israels uppförande helt klart en del av ett statsdrivet ockupationsprojekt som det är straffrättsligt ansvarigt för.

Det finns två huvudsakliga skäl till varför Israels självförsvarsutgångspunkt är bristfällig. För det första gäller inte självförsvar för en ockuperande stats krig mot dem den ockuperar – det är inte relevant för Israel i förhållande till palestinierna. För det andra bryter det som Israel gör i Gaza mot alla kända villkor för självförsvar, särskilt nödvändigheten av krig när fred är lätt tillgänglig, diskriminering mellan soldater och civila och proportionaliteten i skada som uppstått för att uppnå militära mål (Jacobin Magazine).

Något är ruttet i Attendo. Vinsten går först i alla lägen. Bonusar till cheferna går före att anställa fler i äldreboendena. Förtroendet för bolaget är förbrukat (Arbetet).

Vinstdriften i svensk välfärd är osolidarisk, oetisk och ineffektiv. Bolagstopparnas krumbukter i media kan inte längre skyla de grova systemfel som råder i svensk välfärd. Verklig valfrihet får vi endast genom att sätta stopp för storbolagens rövarbeteende i välfärden. Drivkraften att tjäna pengar är en annan än drivkraften att sörja för människors behov och det har aldrig varit tydligare än under pandemin (Ta Tillbaka Välfärden). 

Konsten: Georgia O’Keefe: Cup of silver ginger.

***

Citatet: ”Förmögenhetsfördelningen är lika grotesk som i Sydafrika och USA.  I Sverige bor det 200 miljardärer. Deras förmögenhet motsvarar statens nettoförmögenhet plus hela det statliga pensionssystemet. Är inte det något att prata om?” —Åsa Linderborg.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 17 maj, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: