Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

HYRESSTRJEK SEGRADE. ETNOKRATIN ISRAEL. NAZISTFÖRBUDET.

Israel har inte en ”rätt att existera” – men israeler och palestinier har det. Vi får ofta höra att skapandet av en enda sekulär demokratisk stat med lika rättigheter för israeler och palestinier skulle kränka Israels ”rätt att existera”. Men ingen nationalstat har en okränkbar existensrätt – särskilt inte en etnokratisk stat baserad på apartheid och etnisk rensning (Jacobin Magazine).

Seger! Houston Tenants Union rapporterar om resultatet av en framgångsrik hyrestrejk. I februari i år var hyresgästerna i Villas del Paseo utan rinnande vatten i 21 dagar efter vinterstormen. På grund av dessa obeboeliga förhållanden, liksom konflikter med ledningen, valde hyresgästerna i Villas del Paseo att gå i hyrestrejk i mars. Hyresgäster beslutade gemensamt om en lista med krav som levererades till ledningen.  

I början av april kontaktade Comunidad Partners HTU och Villas del Paseo hyresgästrepresentanter för att inleda förhandlingar. Förhandlingarna varade i flera veckor och har nu avslutats med ett ömsesidigt avtal som uppfyller nästan alla krav och har godkänts av hyresgästerna.

Denna seger var endast möjlig genom styrkan och hängivenheten från gemenskapen i Villas del Paseo och arbetet hos Villas del Paseo hyresgästarrangörer.

Signerat, Houstons Hyresgästförening (libcom).

Nazistförbudet. Den parlamentariska kommittén som utarbetat förslaget under de senaste två åren menar att en ny lag behövs för att komma tillrätta med rasistiska trakasserier och hot mot landets utsatta minoritetsgrupper.

“Det finns klara indikationer på att den rasistiska förföljelsebrottsligheten ökar i omfattning, den skapar oro i samhället och kan i förlängningen leda till splittring, polarisering och djupa motsättningar, säger Dag Matsson som är ordförande i kommittén och även justitieråd i Högsta domstolen i ett uttalande. Han får stöd av bland annat justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som säger att Sverige har en för svag lagstiftning mot rasistiska och nazistiska grupper.

Daniel Poohl är vd och chefredaktör på den antirasistiska tidskriften Expo och har läst utredningen. Han tror inte att lagförslaget i förlängningen kommer att drabba organisationer annat än på den absolut yttersta högerkanten, som exempelvis den militanta nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen, NMR. (Courtesy Arbetaren). Se även: Hets mot folkgrupp – en tandlös lag. https://konstochpolitik.org/2017/02/24/hets-mot-folkgrupp-en-tandlos-lag/

Konsten: Vincent van Gogh: Red Wineyard at Arles, 1888.

***

Citatet: ”Först hämtade de kommunisterna, och jag protesterade inte för jag var inte kommunist. Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten. Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude. Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.” — Pastor Martin Niemöller (1892–1984) i en dikt om nazismen i Tyskland under kriget.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 15 maj, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: