Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

INGA COVID-PATENT!

Tusentals marscherar i firandet av Mayday 2021. International Workers Day eller ‘Mayday’ är en årlig helgdag som hålls den första maj för att fira den internationella arbetarrörelsens prestationer och uppoffringar. Den började i USA för över hundra år sedan för att fira arbetarna som kämpade för att uppnå 8-timmars arbetsdagen.

Datumet valdes specifikt för att fira ”Haymarket Affair” som inträffade den 4 maj 1886 i Chicago, Illinois. Denna historiska händelse markerade höjden av intensiva gatukonflikter mellan arbetare och polis, som lämnade minst 11 personer dödade och otaliga sårade.

USA: s regering använde våldet på Haymarket som rättfärdigande för en hård anti-facklig kampanj och skyllde framstående anarkistiska fackliga arrangörer för våldet. Åtta av dessa arrangörer dömdes för sin påstådda roll i en polis’ död under Haymarket-upploppen. Tre av dessa arrangörer skickades till fängelse medan de andra fem dömdes till döds genom hängning. Dessa män skulle senare bli kända som ”Haymarket Martyrs” (Unicorn Riot).

Biden-administrationen, med några världsledare i den amerikanska läkemedelsindustrin, går ut med att avstå från immateriella rättigheter för koronavirusvacciner. Bra. Avskaffa alla viruspatent! (New York Times).

Den nya högern måste bekämpas här och nu. De stora mediejättarna måste förmås att ta utökat ansvar för vad som publiceras på deras plattformar. Politiker som vill söka samarbeten med den nya högern ska kritiseras för de löften och de ideal som de därmed sviker.Vi som valt att hedra löftet ”aldrig mer” vet att det inte duger att vänta till dess att hatet genomsyrar samhället och går från teori till praktik .https://www.aftonbladet.se/debatt/a/x3Owgp/den-nya-hogern-later-hatet-marschera-igen

Det ökända ”Afghan”-kontot avslöjat. Lars Hansson var fram till 2018 kommunalråd för Sverigedemokraterna i Göteborg och hade Jörgen Fogelklou som sekreterare. Hansson berättar nu att Fogelklou erkände för honom att han låg bakom ”afghan” – ett Flashback-konto som spridit grov rasism och antisemitism. Erkännandet ska ha ägt rum på Hanssons kontor i stadshuset i Göteborg efter att Fogelklou konfronterades med uppgifterna 2016 (AB). https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/mBkVg4/forre-sd-kommunalradet-fogelklou-erkande-allt-for-mig

Konsten: Global Warming.

***

Citatet: ”Klimatförsenare är inte mycket bättre än klimatförnekare”. — Alexandria Ocasio-Cortez, född i Bronx.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 6 maj, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: