Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

NAZISTFÖRBUD?

IFA Communiqué – Mayday 2021.

Brasilien leder världen i antalet dödsfall för transpersoner. Denna verklighet återspeglas i livskvaliteten, bristen på representation och den omaskerade transfobi som finns hos den stora majoriteten av transpersoner i Brasilien. Landet har varit ledande i över ett decennium och det kämpar fortfarande för att göra verkliga och meningsfulla framsteg i translivet. Ett nyligen historiskt lagstiftningsbeslut kan dock innebära ett efterlängtat framsteg (Unicorn Riuot). https://unicornriot.ninja/2021/the-invisible-they/

***

Enligt FN:s rasdiskrimineringskonvention, artikel 4, ska en konventionsstat förbjuda organisationer som främjar rasdiskriminering och kriminalisera medverkan i sådana, till exempel Nordiska motståndsrörelsens närvaro under politikerveckan i Almedalen och genom offentliga demonstrationer. Därför har frågan om organisationsförbud återigen aktualiserats. (Expo). 

”Socialdemokraterna anser att det bör tillsättas en utredning om ett förbud mot rasistiska organisationer och deltagande i sådana organisationer. Ett förbud mot organisationer vars verksamhet innebär förföljelse av vissa folkgrupper har stöd i regeringsformen och skulle inte kräva grundlagsändring.” Det kommande lagförslaget riktar in sig på NMR och andra nazistiska grupper. Centerpartiet skiljer ut sig genom att också nämna den autonoma vänstern (!) – det lär inte bli lätt för Centerpartiet att motivera detta. SD talar om terroriststämpling, antagligen med samma avsikt.  (V) och (L) vill inte ha något förbud alls. Om (S)-förslaget går igenom gäller det för lagstiftaren att ytterst noga precisera deltagande i rasism och nazism och lika noga utesluta deltagande i alla andra politiska grupper. Annars är det fara å färde! Ett förbud måste vara finkalibrerat. Då kan det som i Finland m.fl. länder ha effekt på just rasism och nazism. Att förbjuda allt utom Centerpartiet eller någon glidande skala vänsterut lär däremot knappast gå igenom.

***

Konsten: Brazil Pride.

***

Citatet: ”Rasist är det värsta ord jag vet”. – Rasisten Bert Karlsson i manus till SVT-programmet ”Sommar”, 2016. (Du läste rätt, han sa inte ‘rasism är det värsta jag vet’. Inte  radikalt – men vi tar med det som exempel på motsatsen. Inget porträtt här dock, av estetiska skäl.)

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 3 maj, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: