Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RÄDDA SKOGEN!

Putins opponent Navalny, tydligt avmagrad efter hungerstrejken,  talade i rätten på videolänk från fängelset där han avtjänar sitt straff. Han anklagade Putin för att vilja sitta kvar vid makten ”för evigt”och för att förslava det ryska folket. En mural som föreställer Navalny dök hastigt upp i S:t Petersburg men målades lika hastigt över.

BBC har ett reportage från Awa-folket i Amazonas, ett jägar-samlar-folk som hotas av avskogningen. Illegala avverkningar har ökat under Bolsonaro eftersom marodörerna känner stöd från regeringen. Samtidigt arbetar skogvaktarna under allt större press. Jag hoppas det internationella samfundet ingriper och att Lula kommer till makten i Brasilien. Då blir det en helt annan ordning. https://www.bbc.com/news/world-latin-america-56847952

Mera skog. På Svd Debatt förespråkas Lübecksmodellen i skogsbruket: gallring istället för kalhyggen. Hela det svenska skogsbruket bör ställas om efter denna modell, vilket gynnar både klimatet, djuren, naturen men också en måttlig produktion. Kvaliteten höjs och därmed avkastningen. Detta borde vara självklart och har ett stöd i befolkningen. Privata markägare kan inte tillåtas att bara tänka på den egna lönsamheten, skogen är till för alla.

Expo gör en genomgång och jämförelse av nazistförbud i olika länder som är mycket intressant. Det verkar faktiskt som att det fungerar. https://expo.se/nazistförbud

Konsten: Snusmumriken i skogen.

***

Citatet: ”Det hade varit lätt att gå för ryggsäcken var så gott som tom och det fanns ingenting som bekymrade honom. Han var lycklig med skogen och vädret och sig själv. Morgondagen och gårdagen var lika långt borta, men just nu lyste solen klarrött mellan björkarna och luften var sval och mild”. — Tove Jansson konstnär, författare (1914-2001). 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 30 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: