Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

GRYMHET OCH DUMHET.

Karen Garner, 73.

En dement kvinna på 73 år, Karen Garner i Colorado, handlade på Wallmart för $ 13 och glömde på vägen ut att betala. Personalen på varuhuset ringde polisen. På vägen hem plockade hon blommor, när en polisbil stannade och polisen överföll henne. De bröt en arm och axeln slets ur led när hon kastades spå marken och sen in i polisbilen. Hon förstod ingenting av händelsen, upprepade att ”Jag ska gå hem” och spärrades in i häktet under flera timmar utan sjukvårdsbehandling. Under tiden satt poliserna utanför och tittade på inspelningen från kroppskamerorna, skrattade och skröt: ”Hörde du när den knäcktes?” Ovetande om att hela episoden fastnat på en inspelning.

Så går det till i Colorado men samma råa mentalitet finns också i den svenska polisen, där ”knee-neck”-tekniken som dödade George Floyd fortfarande används, vilken Amnesty påpekade redan 1997. Och vi har inte glömt mordet på en annan förståndshandikappad, Eric Torell. Ingen dömdes. Trots att över 2 000 ärenden utreddes dömdes endast 13 polisanställda för våld i tjänsten under åren 2014 till 2018 visade SVT:s granskning. Betydligt fler poliser är våldsamma i tjänsten än det fåtal som döms i domstol. Det säger polisforskaren Rolf Granér som menar att rättsväsendet bara fångar upp de värsta fallen. 1990-2021 blev 43 personer dödade  i svenska polisskjutningar.

Eric Torell.

Grymhet i det första fallet och dumhet i det andra men ändå inte så olika: de visar konsekvenserna när man ger den ena människan oinskränkt rätt över den andra människans liv. Därför behöver vi problematisera själva polisinstitutionen.

* https://sv.theanarchistlibrary.org/library/staffan-jacobsson-avveckla-polisen-skapa-alternativ

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 28 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: