Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MELLAN HÄGG OCH SYRÈN.

Kylan har släppt taget och vårsolen tittar fram; det gör också mina vårblommor i rabatten; det känns genast lättare att leva. Nu inträder perioden ”mellan hägg och syrén” och ingenting kunde vara bättre.

Chile präglas av en ovanlig vänstervåg skriver Flamman. Inför det viktiga presidentvalet i höst leder i dag en kommunist och en ex-kommunist i mätningarna.

Samma vänstertendens finns i Peru, och när Brasilien går till val finns Lula med som motsats till fascisten Bolsonaro. I Colombia finns den till parti omvandlade FARC-gerillan.

Inte nog med att högerextremisten Åkesson (SD) vill ta ifrån invandrarna rösträtten, nu ska alla typer av bidrag och hjälp också förnekas dem och för denna oblyga rasism säger han sig ha fått gensvar hos M och KD. Detta är Nürnberglagarna i inhemsk tappning: ”svenskhet” betyder alla rättigheter, ”icke-svenskhet” inga rättigheter alls. I övrigt en aggressivt arbetarfientlig politik. De enda vinnarna blir en liten del av SDs egna väljare, främst partiledningen. Det liknar diktatur och kommer aldrig att tillåtas införas; motståndet kan mycket väl bli militant. Däremot är det långt ifrån säkert att de blåbruna vinner valet 2022, men opinionsbildningen tills dess måste för säkerhets skull hållas på en konstant hög nivå. Den som vill bekanta sig närmare med SDs värdegrund kan läsa här:

Mera rasism. Marcus Hansson på nazistiska  Nordfront har åtalats för 18 fall av hets mot folkgrupp. Vi får hoppas att ”förbudet mot deltagande i rasistiska organisationer” äntligen blir verklighet.

Konsten: R. Blumenfield: Hanging on (wikiart).

***

Citatet: Är SD ”bara” rasistiskt eller rent av också fascistiskt? Göran Dahl, professor emeritus i sociologi vid Lunds universitet: ”Om jag skulle ge ett enkelt svar blir det, utifrån den definition jag och flera forskarkollegor världen runt använder, ja. Definitionen på fascism utgår ifrån att alla historiska och samtida former av fascism har en gemensam minsta nämnare. Denna är att (1) man är extrem- eller ”ultra”-nationalist. Vidare att (2) man anser att ”Nationen” (en etniskt homogen storhet) är hotad, att den (3) behöver räddas och återvinna sin forna storhet. All fascism innehåller rasism. Av tre möjliga kriterier uppfyller SD två (2 och 3) med råge. Och ett (1) ligger man väldigt nära.”  — Göran Dahl, professor emeritus i sociologi vid Lunds universitet, i metro.se.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 27 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: