Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VÅLDET MOT KVINNOR.

2900 fabriksarbetare på Volvos fabrik i Dublin i Virginia i USA gick på lördagen ut i strejk för höjda löner och bättre arbetsvillkor (Arbetaren). https://www.arbetaren.se/2021/04/23/tusentals-strejkar-pa-volvo-i-usa/

Våldet mot kvinnor har temporärt skjutit i höjden och utlöst politisk debatt, trots att det är ett gammalt problem. Längst i sina förslag går som väntat Åkesson (SD) som utgår från doktrinen att våldet är ”importerat”. Det skulle alltså inte ha funnits kvinnomisshandel i Sverige före dagens invandring, vilket är så uppenbart orimligt att bara en rasist kan komma på den tanken. Botemedlet heter enligt SD inlåsning utan övre tidsgräns  följt av utvisning. Vilket då skulle riktas företrädesvis mot utlandsfödda, vilket rimmar bra med ambitionen att skilja ut dessa från den övriga befolkningen, helst i interneringsläger eller genom repatriering. 

Men våldet mot kvinnor är ett alltför allvarligt problem för att användas som förevändning i rasistisk propaganda. Patriarkatet är istället själva grunden. Utökat stöd till kvinnojourerna är antagligen en av flera framkomliga vägar. Man kan som Magasinet Paragraf gör diskutera straffrågan, men behandling måste alltid vara obligatorisk. Polisens blindhet för problemet bör också relateras till den höga förekomsten av just kvinnomisshandel i detta yrke.

***

Konsten: Graffiti: Womens Revolution in Rojava.

***

Citatet: ”Mitt helhetsintryck är att här ser vi människor som på djupet förändrar sociala relationer av alla livets aspekter; ekonomi, politik och miljö. Det finns ett åtagande att förändra hur samhället är organiserat helt så att varje person, i alla livssfärer, känner att de har kontroll, har ett ord, får makt och får delta i de beslut som påverkar vardagen”. — Debbie Boochin (Murray Boochins dotter)  om Rojava.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 25 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: