Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

UKRAINA DÅ OCH NU.

Efter Ryska Revolutionen 1917 dominerades Ukraina av den anarkistiske gerillakrigaren Nestor Makhno. Hans beridna armé på 50 000 revolutionärer utförde blixtsnabba räder mot tsarismens vita styrkor och upprättade ett frihetligt bondesamhälle på dessa slätter. När samarbetet med Röda Armén förbyttes i förföljelse tvingades Makhno fly till Paris, där han träffade Durruti som fick ta del av hans militära geni. Idag, efter högerkuppen 2014, har de små Folkrepublikerna i Donbass hamnat mitt emellan stormakterna i sin kamp för självbestämmande. Så här skriver Counterpunch:

Först när de små stammarna på denna planet står förenade under solidariteten med massiv statslös autonomi kommer världen verkligen att se hur stora vi verkligen är. Först när folket i Luhansk och Donetsk kan vända sig till befolkningen i Chiapas och Tjetjenien och Rojava och Artsakh för solidaritet kommer de verkligen att höras på alla språk. Den enda lösningen på en värld som styrs med flera flaggor är en värld som styrs med en miljon. Jag ber bara att det inte är för sent för det stolta folket i Donbass. De förtjänar bättre än utplåning. De förtjänar befrielse. Det gör vi alla”. ”Why Donbass Matters”. Nick Reid i Counterpunch om konflikten i Ukraina. https://www.counterpunch.org/2021/04/23/why-donbass-matters/

***

1:a maj i Lund 2021. När: 2021-05-01 11:00. Var: India Däck, Lund. Det känns förjävligt att inte kunna demonstrera på gator och torg som vanligt, men trots corona vi vill ändå fira 1a maj även i år! AO bjuder in alla som vill till India Däck. Vi kommer köra lättare aktiviteter och förhoppningvis tillåter vädret oss att dra fram bänkarna så man kan ta sitt kaffe i solen. På kvällen bjuder vi alla på (vegetarisk) middag. Vi ses 1a maj! Kamratligen, — Autonom Organisering.

***

Konsten: Nestor Makhno, ukrainsk anarkistisk gerillaledare 1918-1921.

***

Citatet: ”Endast genom avskaffandet av varje regering, varje auktoritets representant, genom radikalt nedbrytande av varje politiskt, ekonomiskt och statligt falsarium, genom utplånandet av Staten genom social revolution, kan ett genuint system av arbetar- och bonderåd tillförsäkras, uppnås och utvecklas mot socialism.”   — Nestor Makhno (1889-1934) ukrainsk anarkistisk gerillakrigare.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 24 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: