Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

NEJ TILL POLISSTATEN!

I England, i Sverige och på många andra håll väcks nu lagförslag som på sikt skulle innebära en polisstat. Nu när 1 Maj närmar sig måste vi protestera i tid mot dessa frihetsfientliga planer. Nej till polisstaten!

UK: Kill the Bill. Vad handlar det nya lagförslaget om? Kill the Bill hänvisar till det 307-sidiga förslaget om polis, brott, dömande och domstolar, som kommer att ge polisen större befogenheter för att slå ner protester. Regeringen hävdar att lagförslaget kommer att göra det möjligt för polisen att inta ett ”mer proaktivt tillvägagångssätt” för att ingripa i ”mycket störande” protester som anses skapa en allmän oordning. Lagförslaget kommer att ge Priti Patel befogenheter att skapa lagar som skulle definiera ”allvarlig oordning”, som sedan skulle göra det möjligt för polisen att ingripa i protester som av Patel anses vara störande. 1 Maj väntas omfattande demonstrationer mot detta auktoritära tilltag i England (Freedom News). https://freedomnews.org.uk/2021/04/22/this-may-1st-we-say-kill-the-bill/

Moderaterna vill utvisa icke dömda gängkriminella. M föreslår även att införa visitationszoner, där polisen ska få visitera personer även om de inte är misstänka för ett brott. Förslaget kritiseras av Advokatsamfundets generalsekreterare. ”Ska jag hårdra det går vi i så fall mot en polisstat”, anser Edwall Insulander. ”Vi förskjuter gränserna för att oskyldiga drabbas. Hur mycket övervakning och visitering tål vi? Vi måste tänka på värden i den andra vågskålen, de mänskliga rättigheterna att få leva fritt” (svd). https://www.svd.se/advokatsamfundet-gar-mot-polisstat

Konsten: Kill the bill!

***

Citatet: ”Jag skulle känna mig tryggare på ett kafferep med alla intagna på Kumla och Hall än jag gör om jag tvingas stå i samma snabbmatskö som två snutar.” — Quetzala Blanco, krönikör.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 22 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: