Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DEN RÖDA LINJEN.

Ryssland: Navalny hungerstrejkar och Putin säger i ett ovanligt fränt tal att orättvisa sanktioner och andra åtgärder från västmakternas sida hotar stabiliteten i Ukraina och Belarus. Han liknade Ryssland vid tigern Shere Khan som trakasserades av schakaler tills måttet var rågat, i Kiplings Djungelboken, och varnade för att överskrida den röda linje som Ryssland själv beslutar om och ritar upp. I så fall kommer reaktionen vara hård, snabb och osymmetrisk, sa Putin enligt BBC. Inte så lockande.

Kina visar också klorna mot sina kritiker. Man ogillar kritik av interneringen av uigurerna och deras slavproduktion av bomull, vilket Jan Guillou tar upp i sin krönika. HM protesterar men pudlar därpå, menar han. Ett obehagligt reportage på svt play visar också hur det gick till bakom kulisserna när Kina införde sin ettbarnspolitik.

I USA är man allmänt entusiastisk över att polisen Derek Chauvin befunnits skyldig till mordet på George Floyd och hamnar i fängelse. Förvåningen är talande, men i det landet är det synnerligen ovanligt att poliser straffas överhuvudtaget oavsett vad de gjort. Kommer rättegången att följas av anti-diskriminerings-reformer frågar man sig där.

I Sverige fortsätter SD att obstruera, senast genom att lägga sig i skolans historieundervisning som vi berörde i förra krönikan, och man är allmänt övermodig och segerviss trots att det är ett drygt år kvar till nästa val. Mycket tjyv- och rackarspel återstår till dess.

Konsten: Rådhus/Dårhus.

Courtesy Kex.

***

Citatet: ”Yrkesljugare”. — Albin Amelin om politiker.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 21 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: