Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

BILLIE HOLIDAY 1915-1959.

Billie Holiday var en amerikansk jazz- och blues-sångerska och låtskrivare. Hon hade en unik diktion och dramatisk intensitet, och hon räknas som en av de största jazz- och blues-sångerskorna, känd som Lady Day. Från fattiga förhållanden och ett hårt och hunsat liv i New York kom hon att bli älskad och beundrad och kunde sälja miljonexemplar av sina skivor. Hon var politiskt aktiv i medborgarrättsrörelsen vilket hennes sång Strange Fruit som handlar om lynchningarna i amerikanska södern är ett uttryck för, och hade därför ständigt den rasistiska polisen i hälarna. Liksom den samtida franska vissångerskan Edith Piaf levde hon häftigt, passionerat och självförbrännande, för kärleken; för musiken. Hon blev 44 år.

”Life is Beautiful” av Banksy.

”Jag kommer inte att glömma metamorfosen den natten. Lamporna slocknade, musikerna började spela och föreställningen började. Fröken Holiday gick in framför ridån, in i det vita strålkastarljuset som väntade på henne, klädd i en vit aftonklänning och vita gardenior i sitt svarta hår. Hon var rak och vacker; redo och leende. Och när den första delen av introduktionen avslutades sjöng hon – med oförminskad styrka – med all den konstnärlighet som var hennes. Jag var väldigt rörd. I mörkret brann mitt ansikte och mina ögon. Jag minns bara en sak: Jag log. 

”Summertime”.

Billie Holiday dog ​​på Metropolitan Hospital, New York, fredagen den 17 juli 1959, i sängen där hon arresterats för olagligt innehav av narkotika lite mer än en månad tidigare. I vilket fall som helst tog hon sig äntligen bort från någon domstols behörighet här på jorden”. — Gilbert Millstein: The Essential Billie Holiday.

Billy Holiday har fått en mängd postuma utmärkelser och det har gjorts flera filmer och böcker om hennes liv; hon har en krater på Venus uppkallad efter sig. Hennes sånger lever fortfarande.

Skivinspelningar.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 20 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: