Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

TOVE JANSSON, CHE OCH KONSTEN ATT LEVA.

Irland och Cuba. Från kubansk solidaritet med IRA-hungerstrejkare till irländskt stöd för den Nicaraguanska revolutionen har en delad antiimperialistisk sak skapat ett djupt band mellan Irland och Latinamerika, skriver Jacobin Magazine. https://jacobinmag.com/2021/04/che-guevara-ireland-latin-america-cuba 

Matthias Wåg skriver i  Kritiker 57-58 om Tove Jansson, Agamben och konflikten mellan Toves verk och den kommersialism som följde i spåren. ”Det är detta varande vi måste hitta tillbaka till, bakom alla muminkoppar, klädesplagg och temaparker. Skala av alla varumärken, hela varuformen, för att skapa en fri användning och där finna en kreativ lust att göra själv och leva av full kraft. Precis som Tove Jansson gjorde i sitt liv”. Och äga vill jag inte. guldfiske.se/2021/04/16/och-aga-vill-jag-inte/ 

Det är en fin liten reflektion över Tove Janssons anarkistiska filosofi, hennes bohemiska liv och existentiella konflikter. Jag har läst hennes böcker och serier livet igenom; här finns så ofantligt mycket att hämta. Hon kunde verkligen konsten att leva.

Konsten: Banden mellan Cuba, Nicaragua och Irland noteras av Jacobin Magazine. Nedan Irländska frimärken från 50:e årsdagen av Che Guevaras död. Bild courtesy Jacobin.

***

Citatet: ”Men så är det när man börjar vilja ha saker. Nu tittar jag bara på dom och när jag ger mig av behåller jag dom i mitt huvud. Då har jag händerna fria och behöver inte bära någon resväska”. —Tove Jansson konstnär, författare (1914-2001).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 18 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: