Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RASISM OCH KAPITALISM.

”Försök att övervinna rasojämlikhet och grymhet under kapitalismen är dömt att misslyckas. Att meningsfullt angripa en väsentlig del av det elände som USA och väst har tillfört Afrika och diasporiska människor av afrikansk härkomst ligger utanför kapaciteten och intresset för de högt där uppe” (Counterpunch). https://www.counterpunch.org/2021/04/16/racial-oppression-will-not-be-overcome-under-capitalism/

Joe Biden kommer att ompröva Trumps Cuba-fientliga politik. Samtidigt rapporter al-Jazeera att Raol Castro lämnar över ledarskapet till den yngre generationen (Al-Jazeera).

Notre Dame I Paris byggs nu upp igen och ska öppnas i restaurerat skick 2024. Detta i ett sekulariserat Frankrike som inte längre är intresserat av katolicismen. Notre Dame är idag ett vackert friluftsmuseum, varken mer eller mindre. Det jag själv minns från mina besök där är de fantastiska glasmålade fönstren. Den gotiska arkitekturen har också många estetiska fördelar framför dagens, men också framför nygotik och nyklassicism.

Nyhetsförmedling sker numera på nätet, inte via papperstidningar. Det är helt omöjligt att prenumerera på alla de tidningar som har betalväggar, inte ens för den superrike vore det ett attraktivt alternativ. Att vanliga läsare hellre avstår från att prenumerera alls borde vara uppenbart, ändå fortsätter betalväggsekonomerna att göra sig impopulära. Presstödet borde vara tillräckligt, men girigheten och bristen på anpassningsförmåga har tagit överhanden. Inte konstigt att gammelmedia är i kris, men det tryckta ordet i sig kommer att överleva, främst i bokform.

Konsten: Fyodor Bronnikov: Pythagoreans’ Hymn to the Rising Sun, 1869.

***

Citatet: ”… Från segerns första ögonblick måste misstron inte längre rikta sig mot det besegrade reaktionära partiet utan mot de egna dittillsvarande bundsförvanterna, mot det parti som ensamt vill exploatera segern … Arbetarna måste försöka organisera sig självständigt, underordnade inte statsmakten, utan av arbetarna framtvingade revolutionära kommunråd … Vapnen och ammunitionen får man under inga förhållanden lämna ifrån sig.” — K. Marx & F. Engels, Centralledningens hänvändelse till förbundet (1850).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 16 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: