Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

BIG TECH, KOMMENTARIATET OCH SAMHÄLLET.

Från 24 mars till 7 april har upp till 30 elektriker (”sparks”) samlats varje vecka utanför Balfour Beatty’s i Bromborough, Wirral. Passerande bilar har tutat som stöd. Beatty’s arbetar med EDF på kärnkraftverket Somerset, Hinkley Point C. De har planerat att utbilda elarbetare på bara sju veckor för att utföra 75% av kvalificerade elektrikers arbete, både med underbudslön och konsekvensen att det leder till allvarliga hälso- och säkerhetsrisker. Trenden mot ytlig snabbutbildning är dödligt allvarlig, oavsett om den äger rum på ett NHS-sjukhus eller i ett lägenhetshus. Dessa protester är inte den enda arbetarkampen på senare tid i Merseyside, där pågående strejker av lastbilsförare ledde till en löneökning på 6% i februari. Det som gör dem unika är en betoning på direkt aktion (Källa: Freedom News). https://freedomnews.org.uk/2021/04/14/over-the-water-sparks-fly/

Balfour-Betty. Bildkälla: Freedom News.

Datumet då alla över 18 ska vara vaccinerade har ändrats från midsommar till 15 augusti. 7% av befolkningen har blivit färdigvaccinerade. (Källa: svt). Det går alldeles för långsamt! https://www.svt.se/datajournalistik/corona-vaccin/

Samhället har kraftigt förändrats sedan Facebook och Twitter m.fl. fått en dominerande roll på nätet. Att högerextrema och hatgrupper dragit stor nytta av detta går knappast att förneka. Men till skillnad mot tidningarnas kommentarsfält som stängdes ner på ett tidigt stadium, är Facebook och Twitter helt beroende av kommentariatet som utgör själva stommen i verksamheten, oavsett vad Big Tech själva anser.  Den enda lösningen är ökad granskning, utförd av nätjättarna själva men också av oberoende jurister och journalister. Ett exempel på vad som föreslagits ska bli svensk lag är att förintelseförnekande klassas som hets mot folkgrupp och det gäller även på internet. Dessutom: alla kan hjälpa till att granska och vid behov anmäla nazism, rasism och högerextremism på sociala medier, nättidningar och ”alternativsajter”.

I Sverigedemokraternas förslag till budget 2021 för Stockholms stad kan man bland annat läsa:  

  • ”Sexuella trakasserier blir allt vanligare i det offentliga rummet. Det är en följd av att för oss främmande värderingar sprids över landet”;”förbud mot tiggeri” (sid. 3 ff). 
  • ”Genusperspektivet som nu genomsyrar all verksamhet (i förskolan) ska avskaffas”. ”Staden ska initiera assimileringsfrämjande verksamheter i stället för integrationsarbete” (sid. 4. ff. Anm: ”assimilering” innebär ett utplånande av den tidigare identiteten som ersätts med en ny, något man aldrig själv skulle gå med på. ”Integration” innebär däremot endast en frivillig anpassning). 
  • ”Kulturnämnden ska ge ekonomiskt stöd till att bejaka kulturprojekt med fokus på svensk kultur, normer och värderingar. Nämnden ska vara restriktiv i stöd till projekt och föreningar som bidrar till segregation” (sid. 36-37. (Anm. Dvs kultur från andra länder). 
  • ”Staden ska införa en flaggneutral policy”. (Anm. Dvs inga Pride-flaggor). ”Projekt som handlar om kultur med bäring om norden ska premieras på Stockholms Stadsteater” (sid. 100). (Anm. Dvs färre t.ex. engelska, franska, italienska osv kulturskatter och verk ska behandlas eller uppföras).

Och så fortsätter det genom hela förslaget, ibland inlindad, ibland helt öppen rasism och nationalchauvinism. Källa: https://start.stockholm/globalassets/start/om-stockholms-stad/sa-anvands-dina-skattepengar/stadens-budget-ar-fran-ar/sverigedemokraternas-forslag-till-budget-2021.pdf

Konsten: Helene Schjerfbeck: Girl reading, 1904. (Bildkälla: Wikiart). Ett stillsamt men ändå uttrycksfullt måleri. Hennes självporträtt är fantastiska, liksom den svala färghållningen: många olivgröna dämpade nyanser och någon gång blått eller rosa (men nästan aldrig rött eller gult).

***

Citatet: ”Dom passar inte in här /…/ en kulturell belastning”.  — Jimmie Åkesson, partiledare (SD) om nysvenskar.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 15 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: