Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

OMRÅDE VÄRT ATT FÖRSVARA: ZAD.

Vad är en ZAD? Zone to Defend eller ZAD (franska: zone à défendre), försvarat område, är en fransk neologism som används för att hänvisa till en militant ockupation som är avsedd att fysiskt blockera ett myndighetsprojekt. Genom att ockupera området i fråga syftar aktivister till att förhindra att projektet går vidare. Akronymen ”ZAD” är ett detournement av ”uppskjutet utvecklingsområde” (från franska: zone d’aménagement différé). ZAD är organiserade särskilt på landsbygden med en ekologisk eller agrar dimension, även om namnet också har använts av ockupationer i stadsområden, till exempel i Décines-Charpieu och Rouen. Det mest anmärkningsvärda exemplet är ZAD de Notre-Dame-des-Landes som hjälpte en bredare kampanj för att besegra Aéroport du Grand Ouest, en föreslagen flygplats i Notre-Dame-des-Landes, norr om Nantes (Källa: Wikipedia).

I slutet av 2018 lanserade den belgiska filosofen Raoul Vaneigem devisen ”Allt är möjligt” för vad han kallar ”liv” – drivkraften mot likgiltighet, stympning, råvara och reducerat liv, överlevnad. Som varande en personlighet från Internationale Situationniste håller sig Raoul Vaneigem frivilligt borta från media och uppmanar oss outtröttligt att förvandla förtvivlan till glad och daglig ilska: exakt tjugo böcker har han skrivit sedan år 2000. Att besegra global kapitalism och militariserad statsmakt på dess eget  territorium är i hans ögon en återvändsgränd; han förordar istället ”ett nätverk av motstånd”, av ZADs, som ska byggas på befriade territorier, befriade, engagerade i ”människor, djur- och växtliv” och som kan försvara sig själva. Zapatista-upplevelsen i Mexiko stämmer bra med hans förslag; ZAD: erna och de gula västarna uppmuntrar honom att inte tveka: varför vänta på att ”sätta igång vår egen verksamhet”? (Källa: Ballast). https://www.revue-ballast.fr/labecedaire-de-raoul-vaneigem/

***

Hökarna som vill ha krig med Iran arbetar övertid. Förra veckans cyberattack mot en iransk kärnkraftsanläggning, enligt uppgift av israelisk underrättelsetjänst, är den senaste gambiten från koalitionen mellan israeliska ledare, kristna fundamentalister och de Washington-nykonservativa hökarna som vill blockera en amerikansk återgång till Irans kärnkraftsavtal. Om de lyckas, kommer miljoner vanliga iranier som lider av drakoniska sanktioner att betala priset (Källa: Jacobin Magazine). Israel vill mer än gärna ha krig mot Iran och griper varje tänkbar orsak i flykten.

***

Folkutbytet är en bluff. Så kallat kulturella och etniska svenskar kommer fortsätta vara en procentandel om minst 70% i Sverige, kanske uppåt 80%. Samtidigt spelar religiös trosuppfattning inte någon som helst roll i sekulära Sverige, då vi skiljer stat och kyrka/religion från varann allt mer och alla har frihet att utöva sin egen valda religion enligt grundlagen (Källa: Motargument). Att invandringen minskat kraftigt och att ”folkutbytet” är en konspirationsteori borde kunna slå undan benen på SDs rasistiska narrativ. Nota bene: fakta är en sak, propaganda en annan.

Konsten: En ZAD angripen med tårgas – men det försvarade området är för stort och försvararna för många för att det ska ha någon nämnvärd betydelse. Ockupanterna vann över planerna på flyplatsen Notre Dame des Landes.

***

Citatet: ”Om alla är dvärgar och du är den största dvärgen så tror folk allt som oftast att den största dvärgen är en jätte”. — Kristof Jacobs, statsvetare vid universitetet i Nijmegen, om Wilders högerextrema Frihetsparti, 2017.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 14 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: