Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MORDET PÅ DAUNTE WRIGHT.

Polismordet i Minneapolis på Daunte Wright – mitt under rättegången mot polismordet på George Floyd ! – har orsakat intensiva protester, och precis som förra gången fylls då gatorna med kravallpolis. Polisen som dödade Daunte påstår att det var ett ”misstag” – hon skulle ”bara” elchocka honom… ”Oj då, jag tror visst jag sköt honom”… vilken ursäkt, helt makalöst. Av den utlovade avvecklingen av polisen i Minneapolis märks ingenting, men nu är det akut. Nedan ett klipp där Trever Noah kommenterar händelserna. 

***

Gift dig med din våldtäktsman. 20 länder, däribland USA, har fortfarande lagar som friar våldtäkter mot att förövaren gifter sig med sitt offer, säger FN. Nu bör det bli ändring på det. (Guardian). https://www.theguardian.com/global-development/2021/apr/14/marry-your-rapist-laws-in-20-countries-still-allow-perpetrators-to-escape-justice

***

Regeringen vill att det ska bli straffbart att förneka Förintelsen. ”Jag vill ha en ordning där det klart framgår att den som förnekar att Förintelsen har ägt rum och driver propaganda i den riktningen, den ska då kunna åtalas för hets mot folkgrupp”, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Sveriges Radios Ekot.

***

Våren. ”Visst gör det ont när knoppar brister // Varför skulle annars våren tveka?” skaldade som bekant Karin Boye. Men i morgon torsdag kommer vårtemperaturen tillbaka i Skåne, säger meterologerna!

***

Konsten: Hanna Pauli: Frukostdags, 1887 (detalj). Ett impressionistiskt friluftsmåleri som var ovanligt vid denna tid i Sverige. Skickligt och poetiskt. Hanna är också känd för sina psykologiskt inkännande porträtt.

***

Citatet: ”Jag skulle känna mig tryggare på ett kafferep med alla intagna på Kumla och Hall än jag gör om jag tvingas stå i samma snabbmatskö som två snutar.” — Quetzala Blanco, krönikör.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 14 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: