Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

KAPITALET OCH DEMOKRATIN.

Kapitalism och demokrati. ”Även en hastig blick på de historiska dokumenten visar att kapitalister har varit viktiga supporters av några av de mest notoriskt auktoritära regimerna i historien, från Hitlers tredje rike till sydafrikansk apartheid och Latinamerikas juntor. Även med en minimidefinition av ”demokrati” som en uppsättning förfaranden för att växla regering genom formellt fredliga metoder, finns det uppenbarligen ingen nödvändig koppling mellan kapitalism och en sådan politisk ram; deras samexistens är möjlig men på inget sätt oundviklig” (Jacobin Magazine).

Brooklyn Center, Minneapolis. Efter att polisen dödade den 20-åriga Daunte Wright under ett fordonstopp i Minneapolis-förorten Brooklyn Center på söndag eftermiddag, samlades hundratals nära 63rd Avenue North och Lee Avenue North och uppmanade till rättvisa (Unicorn Riot).

Polisen uttalar sig om sin stora oro för ”klaner” som man inte har någon ”kontroll” över. Det är invandrarfamiljer med stark inbördes solidaritet och som av överlevnadsskäl är vana att själva lösa sina konflikter utan statens inblandning. Just det senare verkar vara det mest upprörande, inte några konkreta brottsmisstankar. ”Ett hot mot demokratin” säger polisen. Men hur var det nu med det olagliga rom-registret hos Skånepolisen? Dom verkade ju ha full koll, dessa demokratins garanter.

Konsten: Kapitalism och demokrati.

***

Citatet: ”Kapitalismen har inte alltid funnits i världen och kommer inte alltid att finnas kvar”. — Alexandria Ocasio-Cortez.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 13 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: