Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

SPIES FOR PEACE 1963 och SKANDALEN I STRASBOURG 1967.

Jag nämnde i förra krönikanPå liv och död 1968” att Spies for Peace och Commitee of 100 avslöjade att den härskande klassen i London hade byggt ett hemligt atomsäkert skyddsrum bara åt sig själva; allmänheten blev utan. Libcom har artiklar om Spies for Peace och framför allt deras skandalomsusade pamflett ”Danger! Official Secret RSG-6” som distribuerades illegalt över hela Europa av olika anonyma sympatisörer 1963, trots att engelska regeringen stämplade den som ”landsförräderi”. Men yttrandefriheten vann. Den gången.

*

Intressant i sammanhanget är också att Internationale Situationniste hade en utställning (som det skulle visa sig den sista) samma år på samma tema och i samarbete med Spies for Peace.

Situationisterna har en lång historia av provokativa, avsiktligt framkallade skandaler. Även en förhistoria. Deras föregångare Internationale Lettriste blev bekanta 1950 då de tog sig in i Notre Dame i Paris och i en lånad prästkappa gick upp i predikstolen med budskapet ”Gud är död. Nu kan ni gå hem allihopa!” Den övriga aktiviteten var ibland mer seriös, t.om. vetenskaplig fast med en lekfull agens, som när man utformade stadsvandringstekniken derive eller drifting. En senare skandal inträffade emellertid i Strasbourg 1967, där SI-sympatisörer tog över och upphävde studentkåren på universitetet samt lät den bekosta 5000 franc för en enorm upplaga av broschyren ”Misären i studentens miljö” (finns även på svenska; och Gyllene Flottans variant heter ”Kung Gustavs Sardiner”) samt den tecknade serien ”Durruti-Kolonnens Återkomst”, se bild nedan. Denna skandal, som spred sig med sympatiyttringar till andra franska städer, betraktas som inledningen på Majrevolten 1968.

***

Övrigt/SD: Det kan vara intressant att veta, på tal om moderaterna och SD, att Tommy Granfelt, SD Uppvidinge, 2014 kallade moderater för ”ohyra” (IRM). SD:are har aldrig före Åkesson/Kristersson-alliansen haft några högre tankar om moderaterna. Och vice versa. Men vad gör man inte för att få regeringsmakten? Jo då tar man dj-v-len ombord. Vi hoppas alla på skeppsbrott.

Konsten: Mustapha Khayati: Tecknad serie ”Le Retour de la Colonne Durutti”, 4 sidor (detalj).

***

Citatet: ”Tråkigheten är alltid kontrarevolutionär”. — Guy Debord (1931-1994) situationistisk författare, filmare, filosof.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 12 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: