Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ACHEM SZEPANSKI OM STATEN.

För att säkerställa en jämlik vård världen över, för att ta krafttag mot corona-pandemin kräver vi:

  • Inget land ska få företräde till Covid-vaccin!
  • Avskaffa patentlagen!
  • Expropriera alla läkemdelsbolag!

Autonom Organisering.

Länk: https://autonomorganisering.noblogs.org/post/2021/04/12/mot-vaccinnationalism/

Att Timbuktu i Mali, Afrika var ett avancerat och progressivt lärdomscenter under medeltiden kände vi nog till, och detta kan ses som det historiskt väsentliga. Men BBC lyfter nu fram det faktum att världshistoriens rikaste man också fanns här – eftersom han hade en unik tillgång till guld. Vad man egentligen vill säga med detta är inte helt klart men Timbuktu-kulturen är viktig och intressant och har redan status. Video på länken nedan.

https://www.bbc.com/reel/embed/p09dcbl0

Szepanski: Om Statens Nya Fascistiska Utveckling. För två år sedan skrev vi följande över frågan om en statsfascistisering som inte bara kommer utan redan existerar: Det ”institutionella förebyggande dispositivet” som kännetecknar det nuvarande tillståndet, vilket för Poulantzas emellertid också redan präglade auktoritär etatism på 1980-talet, har idag blivit så smidigt och samtidigt intensivt fotat på statliga och icke-statliga apparater och institutioner och har utvecklats till ett grundläggande dispositiv (vid sidan av den officiella staten för parlamentarisk demokrati), att det inte längre är möjligt att bara tala om en osmos mellan det förebyggande dispositivet och den officiella staten, som Poulantzas fortfarande gör, men om den tillfälliga dominansen av en smygande fascistiseringsprocess som kännetecknas av den förebyggande logiken, som är helt ny i sin struktur och inte motsvarar någon tidigare historisk period av etatism.

På grund av ett specifikt kodat krisscenario (kampen mot terrorismen) och i synnerhet på grund av den hegemoniska inskriptionen i förebyggande logik vidtar säkerhetsstaten, som helt och hållet är beroende av den verkställande makten, i dag politiska och rättsliga åtgärder som permanent förändrar den normala kapitalistiska statsapparaten men i den tillfälliga dominansen av en smygande fasciseringsprocess som kännetecknas av den förebyggande logiken, som är helt ny i sin struktur och inte motsvarar någon tidigare historisk period av etatism. På grund av ett specifikt kodat krisscenario (kampen mot terrorismen) och i synnerhet på grund av den hegemoniska inskriptionen i förebyggande logik vidtar säkerhetsstaten, som helt och hållet är beroende av den verkställande makten, i dag politiska och rättsliga åtgärder som permanent förändrar den normala kapitalistiska statsapparaten och förvandlas till dess rättsstat, men utan att själv behöva förneka det”. 

Läs fortsättningen (engelska) på https://gatorna.info/threads/note-on-the-new-fascisms-2890/ Kommentar: Man kan tycka att artikeln har ett i onödan tillkrånglat akademiskt språk, desto mera så eftersom betydelsen av innehållet är uppenbar: staten blir allt mer fascistisk. Och detta är bara inledningen.Tydligen följer Szepanski en eller annan poststrukturalistisk doktrin typ tysk rhizomatik. Om Ockhams rakkniv kan man läsa här och om någon läsare har en synpunkt kring detta får hen gärna höra av sig!

*

Svensk Provtagning heter firman som tar omkring 2000:- för att ta blodprov (!). Fascinerande. Den vanliga vårdcentralen tar vad jag vet ingenting utom möjligen den lilla patientavgiften. https://www.svenskprovtagning.se

*

Fängelsestraff för åldringsbedrägerier. Under tisdagen dömdes flera män till fängelse misstänkta för grova bedrägerier (vishing) mot äldre personer runt om i södra Sverige. De misstänkta har bland annat presenterat sig som poliser vid brotten (Polisen i Lund). Detta lär inte höja lundapolisens anseende. Begär ID-kontroll av alla poliser eller ”poliser”!

Konsten: Hokusai: Hibiscus and Sparrow.

*

Citatet: ”Jag har varit förälskad i måleri ända sedan jag blev medveten om det vid sex års ålder”. — Katsushika Hokusai (1760-1849).

*

I övrigt anser jag att maskinöversättningar gör mer skada än nytta på sin nuvarande nivå. Och eftersom grunden för maskinöversättningar är avläsning av nätet blir det lätt en rundgång av usla översättningar. 

                     *                              

OBS! MEDDELANDE 12/4! Admin på gatorna.info: Maila mig, please! konstochpolitik@gmail.com

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 12 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: