Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

REPRIS: PÅ LIV OCH DÖD 1968. Fred Hampton, Tage Erlander, Jimi Hendrix och jag.

Ner jag ser ner på mitt liv från min aktningsvärda ålders höjder kan jag snabbt bli varse att min existens helt har präglats av det omtumlande och exalterade året 1968, atmosfären och stämningen däromkring. Än idag är den tidens händelser och människor helt levande för mig, och det som sedan följde var inte mycket i jämförelse; särskilt från 1980-talet och framåt blev politiken och samhället bara sämre, medan mitt privatliv paradoxalt nog blev bättre, mycket tack vare graffiti och gatukonst. 

Nu ska det erkännas att 1968 också kunde vara upprivande. Konfliktnivån var hög. Särskilt mellan föräldrar och barn (som ofta stod på var sin sida av barrikaden) och mellan individen (jag) och samhället (polisen och byråkratin).

Fred Hamptons liv – utan alla jämförelser i övrigt – startade samma år som mitt, 1948, som också var tidpunkten för FNs deklaration om De Mänskliga Rättigheterna.  Vi upplevde det välnärda, skräckslagna och konforma kalla krigets 1950-tal. Mot slutet märktes en förändring med de stora påskmarscherna mot kärnvapen och Spies for Peace avslöjade att den härskande klassen i London byggt atomsäkra skyddsrum åt sig själva medan allmänheten blev utan. ”The Times They Are A-Changin’ ” sjöng Bob Dylan. Hela 1960-talet var en fest med The Beatles och Maharishi och i spänd förväntan en uppladdning för finalen. 

Och sen brakade det loss. 1968 var vi båda i tjugoårsåldern, han blev Svart Panter och jag blev anarkist. The Summer of Love, Woodstock, Majrevolten i Paris, Båstadskravallerna, Kårhus-ockupationen, Vietnamrörelsen, Proggen, husockupationerna, Gruvarbetarstrejken i Kiruna. Jimi Hendrix spelade på AF i Lund 1967 och året därpå vid samma tid på samma plats gick Tage Erlander en trappa ner till ett upprört studentmöte med den sävliga repliken ”Jag hörde att det var revolution här?” Tänk er Jimmie Åkesson i samma situation. Nej precis, det går inte. Nyliberalismen sopade bort allt detta, både gemytet och upprorsandan. För en tid. Det kommer andra.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 00303326-1052x526-1.jpg
Tage Erlander och revolterande studenter på Athén i Lund september 1968. Jag var själv där, och då. Courtesy Sit 1968.

Jag lever alltså fortfarande i 70-årsåldern men Fred dödades av polisen 1969 och hans liv slutade därför ungefär där mitt började, i samma ålder, 20-21, 1967-68. Nu kan man fråga sig: vilket är bäst, att börja eller sluta i ett magiskt år som 1968? Det senare förstås, men inte med att bli skjuten i sömnen i sin egen säng med sin familj mitt i natten av FBI. Jag hann få både barn och barnbarn. Och för mig är det en tröst att veta hur det kan vara när jag nu lever i denna förtvivlade och potentiellt underbara tid. Den frihetliga socialismen – och buddhismen från samma år – bär jag med mig, fördjupade för varje dag som går. 

Jag kommer aldrig att bli någon sell-out. Jag vill gärna dö i sömnen som Fred men hellre i all stillhet. Och än har jag många planer för framtiden. Att få uppleva revolutionen ännu en gång är min högsta önskan. Annars nöjer jag mig faktiskt med minnena från 1968 – those were the days.

***

Med gitarren och världen i lågor.

***

En kommentar på “REPRIS: PÅ LIV OCH DÖD 1968. Fred Hampton, Tage Erlander, Jimi Hendrix och jag.

  1. Pingback: SPIES FOR PEACE 1963 och SKANDALEN I STRASBOURG 1967. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 11 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: