Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DET ÄR KONTRASTEN SOM GÖR DET.

Det hade byggts upp under en längre tid efter en konstig barndom. Jag rycktes upp med rötterna och planterades om i en helt annan miljö under hårt motstånd från omgivningen. Vid sjutton års ålder inleddes en period av psykiskt lidande som sen varade till och från långt upp i medelåldern. Man föreslog sjukpension men jag ville hellre arbeta. Och märkligt nog gjorde jag det och kunde försörja mig och mina barn, vara aktivist, doktorera, måla och skriva böcker. Först 1992, efter en lång rad misslyckade försök, fick jag hjälp med rätt medicinering. Sen dess har livet varit mycket lättare och jag är helt återställd. Så har jag också mognat och lårt mig förstå andra. Min erfarenhet är att man bara kan må riktigt bra om man en gång mått riktigt dåligt. Det är kontrasten som gör det.

***

Iran: Israeliskt sabotage mot iransk kärnanläggning. Ett tillbud i Irans anriknings-anläggning Natanz på söndagen var resultatet av terrorism. Det hävdar chefen för Irans civila kärnkraftsprogram, Ali Akbar Salehi, enligt AP. Flera israeliska medier uppger att orsaken troligen är en cyberattack från Israel (svt). 

*

Föredettingen Donald Trump fortsätter att förolämpa sin omgivning, inklusive republikaner som hans egen f.d. vicepresidenten Mike Pence. The Guardian skriver: ”…att en Pentagon-tidslinje med händelser den 6 januari visade att Pence krävde av militära ledare att ”rensa Capitolium” från de galningar som skickades av Trump. Men Trump gjorde ingenting och cirka sex timmar gick innan Capitolium rensades”. Med känt resultat: 5 döda och en skandal som fortfarande väcker skamkänslor i USA.

***

Jag skrev i en tidigare krönika om äldreboendet som skröt om att ”vi har satt ut alla deras mediciner”. Herregud! Hur många dog i förtid? Med svåra plågor dit abstinens kan räknas. En annan tokighet är uttrycket ”Lyckopiller”. Ja, om man haft en djup depression som plötsligt släpper – då är man lycklig. Vilket inte ska förväxlas med narkotikarus, vilket uttrycket implicerar. Antidepressiva återställer seretonin-nivån till det som är normalt i befolkningen, men det verkar det lika svårt att pedagogiskt förklara som att förstå. Duger denna min korta förklaring så har du förstått. Det är kontrasten som gör det!

*

De som lyckats med vaccinering av flest invånare har använt sig av exportstopp eller, som i Israels fall, vaccinerat israeler men inte palestinier. ”Nu menar Ulf Kristersson (m) att Sverige ska göra på samma sätt”, skriver Magasinet Paragraf. Egoism är verkligen moderaternas (enda) paradgren. Det gäller att roffa åt sig! Rovdjursmentalitet.

*

Konsten: Dorothea Tanning: Sankt Antonius’ frestelse, 1945.

***

Citatet: ”Vi har ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdssamhället”. — Ulf Kristersson (M).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 11 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: