Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

OJ, OJ, OIKOS.

En sak som denna pandemi har visat i skarpa konturer är klasskampen. De människor som ansågs nödvändiga, ofta applåderade offentligt, har behandlats som förbrukningsvara. I sanning behandlades de alltid så. Men det gångna året har gjort denna kamp synlig för alla (Counterpunch). https://www.counterpunch.org/2021/04/09/how-the-pandemic-laid-bare-the-cruelties-of-capitalism/

***

Oikos, SD:s ”tankesmedja” försöker blåsa liv i ärkereaktionären Edmund Burke (1729-1797), en besynnerlig personlighet. Först älskade han ”revolutionen”, dvs den amerikanska och inte särskilt ärorika skatteprotesten mot England (som man försökte skylla på indianerna), kort därefter hatade han plötsligt revolutionen, den äkta franska sorten, den som lade grunden till hela den moderna demokratin.

Därför skrev han också sitt upphetsade magnum opus på temat ”Franska Revolutionen är avskyvärd”. Detta är vad Oikos kallar konservatism, men som egentligen borde heta förändringsfobi. Inga positiva framsteg är möjliga för den konservative, han blickar alltid bakåt och går därför baklänges genom historien; om han överhuvud går.  Står, ska man nog säga. ”Vi går till botten där vi står, men flaggan den går i topp” som Mikael Wiehe sjunger i ”Titanic”. 

”Vi utmanar vänstern” skriver man förhoppningsfullt på sin hemsida. Icke. Det enda som utmanas här är det sunda förnuftet. Med ett visst mått av energi måste man medge.

***

Konsten: Joshua Reynolds: porträtt av Edmund Burke.

***

Citatet: ”Bland folket, som i allmänhet är korrupt, kan friheten inte länge stanna kvar.” — Edmund Burke.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 10 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: