Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

NÅGOT OM KINA OCH OM TAO.

Peking är nu destinationen för fler miljardärer än någon annan stad i världen, enligt den senaste Forbes årliga förmögenhets-lista.

Den kinesiska huvudstaden tillfördes 33 miljardärer förra året och är nu värd för 100, säger affärstidningen. Detta slår precis New York City, som har 99 och har haft topprankningen under de senaste sju åren. Kinas snabba isolering av Covid-19, tillökningen av teknologiföretagen och aktiemarknaderna hjälpte till att nå topplaceringen, skriver BBC. Någon utveckling ställd ovanför all kritik är det emellertid, verkligen, inte fråga om.

***

Jag vill gärna tipsa om den intellektuella och radikala sajten ”Det Glada Tjugotalet” där jag just fastnade för en flyhänt exkursion i kinesisk filosofi, ”Om Tao”: http://detgladatjugotalet.se/2021/03/03/om-tao/#comment-17 som är både läsvärd och rolig. Det sofistiska citatet av Zhuang Zi nedan kommer därifrån.

Konsten: Suruga Yoshiwara: Vildgäss över tempel, c:a 1830. Wikiart.

Yoshiwara 1831.

***

Citatet: ”Det fanns en början. Och det fanns en tid då det ännu inte hade börjat finnas en början. Det fanns också en tid som låg före den tid då början ännu inte hade börjat. Det fanns ett något. Det fanns ett intet. Och det fanns en tid som låg före den tid då detta intet ännu inte hade börjat finnas till. Då fanns där plötsligt ett intet. Det är omöjligt att säga om följden av detta intets uppträdande var ett intet eller ett något. Det är inte heller möjligt att säga om jag genom att säga detta verkligen har sagt något eller inte har sagt något.” – Zhuang Zi. 🙂 Och där tog motsatserna ut varandra…

***

4 kommentarer på “NÅGOT OM KINA OCH OM TAO.

 1. Christer Brodén
  9 april, 2021

  Alltså: Är ”intet” ett något? Är en potential att bli något ett ”intet”? Då finns två olika ”intet”. Det som har och det som inte har sådan potential. Problemet liknar matematikens oändligheter, som också kan vara av olika grader.

  Gilla

  • Konst & Politik
   10 april, 2021

   Jag tror faktiskt man får ta det där med litet humor…men som sagt, motsatserna tar ut varandra: tao.:)

   Gilla

 2. Christer Brodén
  9 april, 2021

  Kommunismen i Kina går alltså framåt. Nu överträffar kommunismen i Bejing kommunismen i New York. Blev det något fel där? Jag kanske bara skall kommentera taoism och filosofiska problem. Ekonomi och politik verkar vara för svårt.

  Gilla

  • Konst & Politik
   10 april, 2021

   Vad gäller den kinesiska ”kommunismen” är vi nog överens. Kommunism (av comunis, gemensamt) syftar på ett klasslöst samhälle. I Kina växer klyftorna mellan klasserna fortare än t.om. förmögenheterna.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 9 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: