Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

HÖGEREXTREM I UNIFORM.

Längst till höger i uniform: Hur extrem är den amerikanska militären? 50, eller 14,5%, av de 356 personer som arresterades vid den senaste räkningen av attacken mot Capitolium hade militära förbindelser, liksom kvinnan som dödades av en polis den dagen. Samtidigt medgav Pentagon att det inte hade något grepp om problemets omfattning eller vad man skulle göra åt det (Counterpunch). Tidigare har FBI uttryckt stor oro över högerextrem infiltration inom den amerikanska polisen. 

Och om detta är ett problem i USA är det inte orimligt att anta att samma problem kan finnas i Sverige. Under kriget var var 5:e svensk polis nazist och militärledningen var uttalat tyskvänlig, liksom samlingsregeringen. Hur ser det ut idag? Är svensk polis och militär opåverkad av högerextremismen i samhället? Ingen vet, och ingen vill tydligen veta heller. Tystnaden är total.

”Pandemin medför ökade risker för korruption i offentlig sektor, särskilt vad gäller upphandlingar både i Sverige och EU-gemensamt. Vi har redan sett exempel i Sverige på korruption i samband med vaccinering mot Covid-19, bl.a. inom vårdförvaltningen i Eskilstuna där man låtit vaccinera sina anhöriga. Man har helt enkelt utnyttjat sin ställning för egen eller annans vinning”, skriver Transparency International Sveriges ordförande Ulrik Åshuvud. https://www.transparency.se/organisation

Ja till ny kulturhuvudstadssatsning. Lund ska bli europeisk kulturhuvudstad 2029 – eventuellt i samarbete med Malmö. Det är Lundapolitikernas förhoppning. Kommunstyrelsen avsätter nu en halv miljon kronor för att göra en förstudie (SDS). Den förra kulturhuvudstaden var Umeå.

Konsten: Kultur.

***

Citatet: ”Alla dom som framför kritik har en sak gemensamt och det är att dom inte förstår klimatkrisens fulla innebörd och gör man inte det så framstår ju det jag gör som helt obegripligt. Det hade jag självklart räknat med.” — Greta Thunberg, 17, klimataktivist.

***

8 kommentarer på “HÖGEREXTREM I UNIFORM.

 1. Christer Brodén
  9 april, 2021

  ”50 av 356 personer, eller 14,5%”. – Nä, 14,0%. – I ett land med värnplikt blir den siffran automatiskt hög. Den borde ha varit mycket större. Det här var nog en samling ”kronvrak”. Det var förr ordet för killar, som ibland av psykiska orsaker slapp värnplikten. I Sverige: ”Dom kan vi inte sätta vapen i händerna på!” Jag är så glad, att jag är svensk! Eller hur?

  Ta exemplet Trump. Han beundrade generaler, till dess de opponerade sig, och han blev arg och sparkade dem. Donald hade skickats till en militär privatskola som 13-åring, men någon militär tjänstgöring och karriär blev det inte. Han kom undan Vietnam – lite pinsamt bland konservativa militärer. Medicinska orsaker, säger han själv. Arv och skattefusk är väl inte heller imponerande, även om det brukar generera förmögenheter.

  Generaler kan nog vara konservativa, men de tongivande tycks ha ogillat Trump, bland annat för hans ärelösa svek mot kurderna. Och en riktig, gammeldags konservativ kan aldrig tåla en tokschaman. (Jfr. Wilhelm II, själv lite tokig, men han tyckte mycket illa om gaphalsen Adolf. Det var en ömsesidig antipati.)

  Sådana konservativa ser det nog som politisk prostitution, att försöka attrahera sådana väljare. Republikanerna kan därför ha stött bort en liten, ja numera nästan utdöd konservativ elit, som t.o.m. kanske hellre väljer Bernie. Han är för dem på sin höjd en influensa jämfört med pesten med horn.

  Förresten, tyskvänlighet eller tyskskräck? Var det fel att vara skräckslagen för Hitler? Feghet är väl att vara rädd för egen del, men att vara rädd för andras skull är något annat. Det var verkligen inte bara Sveriges judar, som hade kunnat drabbas.

  I yngre tonåren hittade jag en bok (Ture Nerman) med en sammanställning av lokalpolitiker från vanliga partier, som hade beundrat Hitler. De kallades ”1940 års män”. Det fanns väldigt många, som beundrade honom, men även de, som bara var skräckslagna. Och därtill tvivelaktiga i normal omfattning, som de flesta av oss.

  Mea culpa, heter det i syndabekännelsen. Kyrie Eleison.

  Gilla

  • Konst & Politik
   10 april, 2021

   Du tar upp många olika saker här. Jag nöjer mig med detta om sveriges judar. Vad jag vet fanns det ingen särskild omtanke om den folkgruppen bakom ”skräcken” för nazismen. 1939 bad Sverige Tyskland att stämpla ett rött ”J” i deras pass så att de kunde avvisas redan vid gränsen. Det gjorde Tyskland så gärna. Och i Lund och Uppsala röstade studenterna för att avvisa 10 judiska läkare som ville komma hit. De dog senare i koncentrationsläger allihop. Jag tycker nog att Sveriges hållning under kriget var tämligen ärelös, med transisteringar av miljoner tyska soldater etc. Norrmännen gjorde väpnat motstånd och det var betydligt bättre. Fast svenska fiskare räddade Danmarks judar, det ska erkännas. Även om det är enkelt att tycka något såhär långt efteråt.Ja, du vet själv. Så tycker jag. Vad tycker du?

   Gilla

   • Christer Brodén
    10 april, 2021

    Riktigt eller ännu värre, det du skriver om ”J”, men nu skrev jag ”Det var verkligen inte bara Sveriges judar, som hade kunnat drabbas.”

    Henry Rinnan hade fått efterföljare i Sverige. https://sv.wikipedia.org/wiki/Henry_Rinnan

    Gilla

   • Konst & Politik
    10 april, 2021

    Intressant läsning Christer! Ja det fanns några medlöpare i alla länder som Hitler ockuperade, men det fanns också motstånd i alla dessa länder. Utom i ”neutrala” Sverige som till skillnad från de flesta andra länder aldrig utvecklade någon militant antifascism. Vår undfallenhet under kriget fick en fortsättning i vår passivitet mot dagens nynazism. Maria-Pia Boethius har skrivit bra om detta. Det enda vi kan vara stolta över från den tiden är yrkesfiskarna som räddade Danmarks judar, Bernadottes Vita Bussar och syndikalisternas tidning Arbetaren som beslagtogs 40 (!) gånger för Hitlerkritik. Alltid något!

    Gilla

   • Christer Brodén
    10 april, 2021

    Du gillar ju inte poliser, men förebilden till Astrid Lindgrens Kalle Blomkvist då? Enligt svt planerade han 1942, i samarbete med britter och tysk polis, att gripa Hitler! Han gick visst bakom ryggen på svenska regeringen i sin privata utrikespolitik. Tyvärr går det visst inte längre att se GW Perssons program om honom på tvplay. Du får googla dig fram till länkarna om honom.
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/revolver-harry-varldens-framste-detektiv

    Gilla

   • Konst & Politik
    11 april, 2021

    1) I ditt förra inlägg skrev du ”det var verkligen inte bara Sveriges judar som hade drabbats”. Korrekt – kommunister och syndikalister hade också drabbats, och svenskarna hade ju redan internerat dem i Storsien. Det lägret var väl öppet mål för Tyskland om vi blivit ockuperade! Borgerligheten i Sverige däremot var långt ifrån ”skräckslagen” utan mera förväntansfull inför tysk ockupation.

    2) Rolig artikel, tack för det! Harry var väl helt OK (för att inte säga genial) men inte ett dugg typisk; mer detektiv än poliskonstapel. Det ska också ha funnits en (1) polis i närtid som var syndikalist; han hade det nog inte så lätt vid fikabordet. På tal om Astrid Lindgren: Pippi Långstrumps indolenta antagonister Kling och Klang är väl mer träffande, men ändå ack så gemytliga jämfört med dagens militariserade råskinn.

    Gilla

 2. Christer Brodén
  9 april, 2021

  Jag kan ju lägga till min förra kommentar, att även jag blev ett kronvrak, så jag kan skryta med att vara lika Trump.

  Gilla

  • Staffan
   9 april, 2021

   Nu känner jag inte Dig personligen, men jag tvivlar starkt på att Du (utifrån Din blogg) och The Donald har några signifikanta likheter…:)

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 april, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: