Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RÖR INTE GRÖNLAND!

Oenighet om ett kontroversiellt gruvprojekt i södra Grönland har splittrat regeringen och banat väg för veckans val för de 56 000 invånarna. Företaget som äger anläggningen i Kvanefjeld säger att gruvan har ”potentialen att bli den mest betydande västvärldsproducenten av sällsynta jordarter”, en grupp av 17 element som används för att tillverka elektronik och vapen.

Men oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit (Folkets gemenskap) har avvisat förslaget, bland annat av oro över potentialen för radioaktiv förorening och giftigt avfall (BBC). 

Tidigare har dåvarande USA-presidenten Trump försökt köpa Grönland, vilket avvisades som ”absurt”, men gruvföretagen ligger på. Rör inte Grönland!

***

Regeringen vill satsa ytterligare sju miljarder kr på vården p.g.a. pandemin. Pengarna ska gå till covidvård, uppskjuten vård och vaccinationerna (svt). Behövs verkligen, in deed.

***

Här är svenskarna som gömmer mångmiljonbelopp i skatteparadis. Genom ett unikt underlag kan Dagens ETC ge inblick i vilka det är som har eller har haft pengarna dolda utomlands. Bland personerna som dyker upp i granskningen finns SD-politiker, kungavänner, en M-topp och riskkapitalister. https://www.etc.se/inrikes/har-ar-svenskarna-som-gommer-mangmiljonbelopp-i-skatteparadis Surprise?

***

Konsten: Ulrike Meinhof (1934-1976) journalist och revolutionär. Bild sv.wikipedia. https://sv.wikipedia.org/wiki/Ulrike_Meinhof

***

Citatet: ”Ulrike Meinhof var inte bara den bästa journalisten i Förbundsrepubliken Tyskland utan troligen även den mest betydelsefulla tyska kvinnan sedan Rosa Luxemburg”. — Eric Fried, författare. 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 april, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: