Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

OM GODHET OCH ONDSKA.

Finns det någon metafysisk ondska? Slumpen kunde vara en kandidat, men jag tror inte på slumpen. Däremot på karmalagen, men den är varken ond eller god, bara logisk, som orsak och verkan. Nej någon Hin Håle eller något Helvete existerar inte, det är medeltida vidskepelse. En marxist skulle säga att ondskan är strukturell: kapitalismen. Däremot finns det onda handlingar, utförda av människor som åtminstone i det ögonblicket är onda. Det är bara alltför lätt att hitta exempel, men Masters of War som Dylan sjöng om stämmer det bra på. Den militära person som tänkte ut leksaker som var försåtminerade och spreds från helikopter för att döda barn under Vietnamkriget var ond och handlade utifrån medveten ondska. ”Blu-43 Dragontooth” hör dit men det fanns också andra minor som lätt kunde och uppenbarligen skulle uppfattas som leksaker eller fotbollar, bild nedan. 

Tortyrexperten och nazisten Klaus Barbie och vivisektören och nazisten Mengele, exempelvis, var också medvetet onda människor om man ser till deras handlingar. De författare som försökt gestalta ondskan har haft gott om material. William Goldings robinsonad ”Flugornas Herre” (1954) är den mest misantropiska boken, en dystopisk satir på den mycket ljusare ”Coral Island” (1857), medan Jan Guillous ”Ondskan” (1981) inte hittar något annat svar än sadism (som i sig tarvar en förklaring). Medicinska eller psykiatriska sjukdomar och störningar av olika slag är ett ont men knappast ett uttryck för metafysisk ondska; ett virus fungerar bara instinktivt. På samma sätt är parasitstekelns till synes otäcka levnadsvanor inte möjligt att bedöma i etiska termer. Ann Heberlein, som kallar sig ”doktor i etik” (trots att den titeln inte existerar) har skrivit ”En liten bok om ondska” (2010) som inte ger något vettigt svar. Och kanske finns det inget.

Då är godhet desto lättare att avhandla: altruism och Ömsesidig Hjälp förekommer på alla livets nivåer och genom hela historien enligt Kropotkin (1902) bild ovan. Och ondskan kanske finns just för kontrastens skull, för att framhäva godheten och, som teologen skulle säga, skilja mörkret från ljuset. Vi låter filosofen Maimonides avsluta.

Konsten: Filosofen Maimonides.

***

Citatet: ”Man bör se världen och se sig själv som en skala med lika balans mellan gott och ont. När en människa gör en god gärning tippas skalan till det goda – människan och världen förbättras. När hon gör en ond gärning tippas skalan till det dåliga – hon och världen försämras”. — Maimonides (1135-1204) abrahamitisk filosof.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 6 april, 2021 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: