Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ETT LITET KÅSERI OM BLOGGERIET I BLOGGOSFÄREN.

***

Bloggen som verktyg är fortfarande het. Men Tredje Statsmakten ignorerar demonstrativt alla bloggar. Och alla bloggare under 100 år som inte är kändisar. Och det är inte det enda på nätet de ignorerar. Dom tar inte ens upp kampen utan har lämnat walk over. Dom är inte smarta nog att plocka upp bloggosfärens ämnen, begåvningar och yttrandefrihetspatos – (här finns mycket mer än rasism) och tänker bara på låsta artiklar, annonsörer, pengar och prenumerationer. Istället för att erbjuda plats åt de bästa bloggarna fortsätter dagspressen att låtsas som om bloggosfären eller nätfloran inte fanns. Jag vet själv hur det känns att tigas ihjäl. Kefft. 

Det blir litet mer lättviktigt och slängigt i detta kåseri än vad som brukar vara fallet i min ‘seriösa‘ blogg men ni får ursäkta: jag skriver ju inte bara om mig själv här 🙂 !

Och jag vet om att de flesta använder bloggformatet till en sorts dagbok. En del gör det mycket bra, som t.ex. https://mittprivatakrig.wordpress.com. Marre all Day skrev också bra men är f.t. offline nu när hon jobbar heltid. Kommer nog igen.  Anarkoautism följde jag ett bra tag, men sen gick hen från rakbladsvasst intelligenta analyser av neurodiversitet till att teckna manga och då gick jag vidare. Men hen hann lära mig mycket som inte står i tidningarna. Dock, alla vill inte vara privatpersonliga. Vissa andra delar bara med sig av helt oviktiga trivialiteter, typ ”nu ska jag gå på muggen!” WTF? Influencers som Kissie och Blondin-Bella m.fl. går fetbort som det numera heter. Ett snett leende och en suck. Vissa gör vad som helst för pengar. Själv gör jag nästan vad som helst utan betalning. ”Hellre fri än rik” som Maj Sjöwall sa.

Men – det finns en arena för politiska bloggar, och det är där jag hör hemma. Konst&Politik uppskattas av politiska bloggtopplistor. Sist jag kollade låg jag etta. Och av gatorna.info och anarkism.info antagligen, men de är inte bloggar utan mer infoportaler. Libcom, Crimethinc och Not Bored! hör till mina favoriter i denna sfär, intellektuellt avancerat och mycket välskrivet. Den situationistiska stilismen är alltid njutbar. Svensson på Zaramis tar jag numera avstånd från eftersom dom tar avstånd från socialismen. Dessutom är jag måttligt intresserad av fisk (läs: fiskeflottans härjningar). Inga goa göbbar där. Tyvärr. I början var den bloggen bra och jag anslöt mig till dess portal ”Vänsterbloggar”, en utmärkt idé som ännu går att genomföra. En vänsterfront mot fascismen på nätet. Plocka gärna upp den idén igen, någon! Annars fyller gatorna.info med sitt koncept ”motinformation” den funktionen, och gör det med bravur. Ta-da!

Så finns det bloggar om livsåskådningsfrågor, och den jag uppskattar mest för tillfället är Blickens Äventyr. Samvetet och religionens ursprung står här mot all fördummande teologi. Djupa och initierade om än ibland litet famlande eller sökande resonemang utifrån religion och filosofi, som inte drar sig för att diskutera med kommentatorerna. Teosophy Watch är också en bra portal i den genren, litet propagandistisk men det stör mig inte – jag ser själv min roll som agitator för en bättre värld, inte stående på en sockerlåda som på August Palms tid utan i min blogg, och det gör många andra på vänsterkanten också, om än inte med samma benhårda men välvilliga konsekvens 🙂 . 

Sven Tycker (V) är sympatisk, med självdistans, litet flegmatisk och inte direkt radikal. Hans faiblesse för polisen är obegriplig för mig och för de flesta med aktivisterfarenhet. Men han ska ha cred för att ha bloggat varje dag sedan 24/4 1997. En prestation i sig – hur många journalister skriver så frekvent? Jag bara frågar. Jan Guillous spetsiga krönikor i AB dyker bara upp en gång i veckan, men Guillou skriver ju också böcker, så ok. Ja så skulle jag kunna fortsätta uppräkningen i all oändlighet… med Magiska Molekyler, UFO-Sverige och…men det tycker vissa är flummigt har jag förstått. Dock inte jag. För mig är nästan allt värt nyfikenhet till vänster om SD och NMR. Även kosmologi, kvantfysik, teosofi, parapsykologi och exoplaneter exempelvis. Science fiction ska man heller inte förakta – se på sajten Röda Nördar! Ursula K. Le Guin, Philip K. Dick – beam me up! En blogg kan användas till mycket.

Högerextrema SD-hatsajter undviker jag alltså, naturligt nog. Flashback får besök någon gång. Ja ni vet. Fast det som jag skriver här är utifrån mina egna preferenser så kanske ni känner igen er. Jag glömde visst konkurrenterna tidningarna på nätet, där Jacobin Magazine, Counterpunch och Freedom News intar en särställning. Borgerliga tidningar (i synnerhet europeiska) är sällan något att hänga i julgranen – låt gå för Al-Jazeera, N.Y. Times, Independent, Guardian och Huff Post som har ett blandat material och är bra på nyheter – men åt vänsterhållet finns t.ex. utmärkta syndikalistiska Arbetaren, Expo (beroende liberal), Brand, AFA, Fria Tidningen, Aktuellt Fokus, Researchgruppen, Magasinet Paragraf, Dackekuriren, ETC, Anarkistiska Biblioteket med engelsk motsvarighet, Marxist Internet Archive med svensk motsvarighet och några till. Främst då de tidningar som inte låser sina artiklar, då låser det sig för mig. Men där hittar jag i alla fall ibland korta nyhetsnotiser att kommentera på min blogg (jag anger alltid källa). Men roligast är ändå att skriva prosa, poesi och böcker. Tycker jag. wikiart.org använder jag flitigt för copyrightfria konstbilder. Art Crimes är största graffitisamlingen på nätet, helt enorm. Och som alla andra kan jag trilla in på vilken sajt som helst. Ops! I did it again.

Wikipedia har blivit mycket bättre de senaste åren så nu kan jag redigera där igen utan påhopp från fulla nazister och oändliga redigeringskrig. Jag har redigerat ett stort, jag säger stort, antal artiklar. Jag tror man behandlar nya användare bättre idag än när jag, godtrogen som jag är, hoppade in i den cirkusen 2008 eller när det nu var. AynRandisten Jimbo Wales är en homme de merde men han märks inte så mycket numera. Innan dess skrev jag åt Nationalencyklopedien, NE, det helseriösa peer-reviews-uppslagsverket. Alltid är något intressant eller nytt på WP, ofta är det rena nöjesläsningen fast det i sig är så nördigt. De flesta faktauppgifter är numera med verkligheten överensstämmande. Däremot är det fortfarande en lätt överdrift att ”vem som helst får redigera”. Administratörerna bestämmer det i sista hand, ultimately.

Facebook och Twitter använder jag bara för att avisera mina bloggposter, men ibland finns där väldigt roliga inlägg, som Salkas, och jag har många kamrater där (inte s.k.”Fejan-vänner”). Tyvärr kan jag inte vara på Insta för trots det sociala trycket vägrar jag ihärdigt att ha mobiltelefon – vilket krävs av Instagram. Det finns faktiskt fördelar; Kajsa Ekis Ekman är också mobilvägrare och det finns förmodligen många fler som inte törs säga det eller helt enkelt inte har råd. En ny Mac har jag dock trots att de oavbrutet höjer priset nu när de vet att folk är tillvanda. Jag upprepar: till och med sladdarna har de höjt priset på. De nya modellerna är inte bättre än de gamla men nästan lika bra. Snyggare skärmsläckare dock, som en tröst 🙂 . Som datorkonsument kan du känna dig tämligen blåst. Grunden för informationssamhället är varken Mac, Microsoft, Facebook eller Google eller Insta eller Snapchat. Det är Internet, och Informationen där vill vara både fri och gratis som det var tänkt från början, inget annat tjafs och tingeltangel och reklam och överflödiga program och tillägg utan enbart fri information, snabbt och enkelt. Man ska till exempel kunna blogga utan idiotiska pop-up-skyltar, ”Innan du fortsätter”, ständiga inloggningar med lösenord eller andra hinder. Visserligen är jag 70+ och ingen teknikfantast. Men vem har sagt att bara programmerare ska kunna blogga? Och nu är nätet fullproppat med parasiterande kommersiella krafter, Big Tech med mera enligt Kapitalets djupt osunda logik. Kefft.

Jag har alltså ingen smartphone utan en dumbphone och det passar mig utmärkt. Jag går reflexmässigt alltid mot strömmen; bara döda fiskar flyter med. Mobiler gör mig bara irriterad, och jag strävar efter frid…AOM MANI PADME HUM… och sinnesro, så att jag kan koncentrera mig på att läsa, måla, skriva, odla och vara glad pensionär. Spelar gör jag inte. Erotiska comics och webcomics läser jag bara om de är riktigt välgjorda (se: Några Nutida Serieskapare: https://konstochpolitik.org/2016/09/18/32093/). 

Det finns viss forskning, främst om internet, men en grundlig analys av den svenska bloggosfären i sin helhet och inte bara vissa kategorier eller långa listor återstår så vitt jag vet att göra. Mediakonglomeratet borde vara intresserat av ren självbevarelsedrift. Och låt oss hoppas att SD aldrig tar över nätet. Därför är din aktivitet där så viktig. Låt oss också hoppas att svenska språket som ”internetska” inte tar allt för stor skada av att alla bloggar.

Nu är slutet nära! Jag ska bespara dig info om min mail m.m. – då tappar du intresset, men så här långt har du tydligen hängt med. Tack för att du läste – och blog along ❤ !

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 april, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: