Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VÄRLDENS LJUS OCH SUPERFOTONEN.

Som ni kanske märkt söker jag sammanfoga världsnyheter för att upptäcka ett mönster, något som andra skribenter inte är så intresserade av. Jag tror nämligen inte på slumpen – den är en illusion sub specie aeternetatis och beror på, som jag ser det, på inskränkt perspektiv och överblick på höjden och längden. Jag vill inte påstå att jag alltid lyckas, men jag försöker åtminstone – som med denna ljus-synkronicet.

Den 7 januari 2021 inträffade det allra första dödsfallet (!) i Bhutan orsakat av coronaviruset sedan pandemin startade (svd). Detta fattiga land, som mäter BNP i ”lycka”, har lyckats med vad världen i övrigt misslyckats med. Forskarna är mycket intresserade. https://www.svd.se/vad-ett-litet-fattigt-land-kan-lara-oss-om-virus

En enda ”superfoton” bestående av tusentals enskilda ljuspartiklar: För ungefär tio år sedan producerade forskare vid universitetet i Bonn för ett så extremt aggregatstillstånd för första gången och presenterade en helt ny ljuskälla (Science Daily).

Myanmars eskalerande kris sprider sig över dess gränser, eftersom tusentals flyktingar söker sin tillflyktsort i Indien och Thailand i kölvattnet av militärkuppen och blodiga angrepp mot protesterna (The Guardian).

Lästips: Covid 19 är ett nödläge men kapitalismen är en katastrof (Lundagård Debatt). https://www.lundagard.se/2020/04/01/covid-19-ar-illa-men-kapitalismen-ar-varst/ Artikelförfattarna Marxistiska Studenter nedan, bild courtesy Lundagård. Right on!

Konsten: Världens ljus, 1853, är en allegorisk målning av den engelska prerafaelitiska konstnären William Holman Hunt (1827–1910) som representerar Jesus som förbereder sig för att knacka på en bevuxen och länge oöppnad dörr, illustrerande Uppenbarelseboken 3: 20: ”Se, jag står vid dörren och knackar; om någon hör min röst och öppnar dörren, kommer jag in till honom och kommer att äta med honom, och han med mig”. Enligt Hunt: ”Jag målade bilden med det jag trodde, ovärdig som jag var, vara ett gudomligt kommando och inte bara ett bra ämne, från insidan, med en dörr utan handtag som representerar ’det ihärdigt stängda sinnet’ ”. Målningen ansågs av många vara den viktigaste och kulturellt mest inflytelserika återgivningen av Kristus på sin tid. Gravyrer av målningen spreds överallt (övers. från en.wikipedia S.J.). Så, då fick Jesus själv litet uppmärksamhet på påsken!

***

Citatet: ”Att leva i en tid när demonstrationer är otillåtna är märkligt och riskerar att på sikt bli förfärande om vi inte ser upp”. — Birger Schlaug i ETC.

***

Jag sover. Godnatt. Ses i morgon ❤ !

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 april, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: