Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

TERRORISMEN, VÄRLDSAUTISMDAGEN OCH PÅSKMYSTERIET. GOLARE FÅR INGA POLARE.

Europols lägesrapport om terrorismens utveckling (TE-SAT) sammanställer fakta och siffror om terroristattacker och arresteringar i EU 2019. Sammanlagt 119 inställda, misslyckade och avslutade terroristattacker rapporterades av totalt 13 EU-medlemsstater. 1 004 personer greps på misstankar om terrorrelaterade brott i 19 EU-medlemsstater, där Belgien, Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien rapporterade högst. Tio personer dog på grund av terroristattacker i EU och 27 personer skadades. Källa: https://www.europol.europa.eu/activities-services/main-reports/european-union-terrorism-situation-and-trend-report-te-sat-2020

För denna relativt begränsade aktivitet satsas flera miljarder på ”terroristbekämpning” och militarisering av polisen (dock inte på den kvantitativt överlägsna statsterrorismen). Jämför gärna med antalet dödsoffer i trafiken och vad som läggs på trafiksäkerhet. Men terrorismen fick sitt verkliga uppsving efter 9/11, liksom motåtgärderna och polis”forskningen”. Den är alltså åtminstone från detta datum självförvållad, eftersom 9/11 var en reaktion på amerikanska krig och imperialism och eftersom USA utbildade och beväpnade islamister av strategiska och geopolitiska skäl. Usama bin Laden hade fått utbildning av CIA och talibanerna fick sina vapen därifrån på order av dåvarande presidenten Carter. Först skapar man ett monster som sätter skräck i allmänheten (och som visar sig kunna användas för att avleda kritik mot den egna regimen) sen får de skräckslagna skattebetalarna stå för bekämpningsutgifterna.

Det vore absolut önskvärt om terrorismen upphörde. Men det lär den inte göra så länge som amerikanska krig och imperialism, kapitalism, rasism och islamofobi, klassförtryck, polisvåld och andra socioekonomiska orättvisor består.

***

För att uppmärksamma Världsautismdagen publicerar vi här ett kort stycke om ett viktigt ämne i sammanhanget som jag en gång var medredigerare på sv.wikipedia till: Neurodiversitet.

Neurodiversitet är ett synsätt på inlärning och funktionsnedsättning som argumenterar för att olika neurologiska tillstånd är resultatet av normala variationer i det humana genomet. Denna idé har sitt ursprung i slutet av 1990-talet och hävdar att neurologiska skillnader bör erkännas och respekteras som en social kategori i nivå med kön, etnicitet, sexuell läggning eller funktionshinder. Det finns en neurodiversitetsrörelse, som är en internationell civilrättsrörelse som har autismrättsrörelsen som sin mest inflytelserika ingång. Neurodiversitets-förespråkarna främjar stödsystem (såsom integrationsfokuserade tjänster, boende, kommunikation och assistentteknik, yrkesutbildning och självständigt levande stöd) som tillåter dem som är ”icke-neurotypiska” att leva sina liv som de är. Utmanande genomgripande sociala normer och stigman, ser man rambegrepp som autism, ADHD / ADD, dyslexi, bipolaritet och andra neurotyper som en naturlig mänsklig variation snarare än som en patologi eller störning och avvisar tanken att neurologiska skillnader kan botas och menar att de är varaktiga, autentiska former av mänsklig mångfald, självuttryck och varande.

***

Just nu publicerar flera tidningar (SDS, HBL, AB m.fl.) samma artikel om att Jesus under påsken ”kanske inte hängdes just på ett kors” och att ”Via Dolorosa inte kan ha varit vägen till Golgata”. Som om det skulle spela någon roll. Petitesser. Fokus i påskberättelsen ligger istället på gripandet i Getsemane, på Jesu uppståndelse från de döda och hans himlafärd, som om de senare har inträffat är de verkliga mysterierna. 

Och ingen har hittills kunnat bevisa att de inte ägt rum. Att säga ”omöjligt” bevisar i detta mycket speciella fall ingenting. Bibeln säger att Jesus ska komma tillbaka ner på samma sätt som han försvann upp, i ett moln. Det har ännu inte hänt och där kan vi vara säkra. Om det händer blir det en naturlig fortsättning på legenden, men det vet vi alltså inte heller. Vad vi kan vara säkra på är att ateisterna i så fall kommer att få en traumatisk chock av megaformat och att de kristna ett lika stort som överraskande glädjedelirium.

Konsten: Ett hav av stängda musslor. Golare får inga polare.

***

Citatet: ”Golare får inga polare”. — Trad. Ordspråk, här tillägnat Judas Iskariot.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 april, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: