Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

OPTIMISM ELLER PESSIMISM?

3 maj slopas alla covidrestriktioner sägs det. Så nu börjar vi se slutet på denna pandemiperiod. Och idag har jag för första gången varit utomhus i solen i bara shorts och sandaler. Humöret är på topp efter den långa mörka vintern. Besökssiffrorna fortsätter att stiga (nytt rekord i dag) och jag fortsätter att skriva. Tack kära läsare ❤ !

***

Optimism eller pessimism? I ett direkt pessimistiskt perspektiv kan man misstänka att det i långa loppet blir svårt att hålla stånd mot farliga virus. Om vi inte händelsevis hittar ett vaccin som alltid hjälper mot allt. Virus är oändligt många, muterar hela tiden och de har funnits här miljoner år längre än oss. Vi drar också på oss dem genom vår kapitalistiska livsstil och djurhållning. Det kan verka som om Naturen slår tillbaka för att skydda sig själv mot människosläktet och dess hänsynslösa framfart. Nu blir vår spermiekvalitet också allt sämre (miljögifter etc), så det kan sluta med att vi inte längre kan fortplanta oss. En mindre trevlig lösning på överbefolkningen. Och sen klimatkrisen. Och plasthaven. Och de utrotningshotade bina. Puh! Men allt kommer inte att gå åt skogen samtidigt, det kommer att ta tid och vi kommer att hitta hyfsade reträttplatser. Kanske också tekniska lösningar. Läget är allvarligt men inte hopplöst. De som kommer att klara sig bäst 2050 tror jag blir sådana samhällen som Amish i USA, små, enkla, självförsörjande kommuner.

Är detta en – dessutom självförvållad – ‘konspiration’ så ser det bistert ut: en stor tragedi för oss men en klar vinst för Naturen. Om vi inte skärper oss illa kvickt och lyckas bemästra situationen så att Naturen inte vill bli av med oss. Ergo: Inte misantropi eller apokalyptisk nihilism, inte handlingsförlamning eller hysteriskt preppande utan ett sunt och realistiskt krismedvetande. Och handling: en sorts snabb och fredlig ekologisk-ekonomisk världsrevolution (en omställning som Greta Thunberg, Paul Watson, WHO, miljörörelsen, vänstern och många, många fler energiskt arbetar för dag och natt, på olika sätt) – kan vara räddningen. Och därmed orsak till åtminstone en försiktig optimism. Och till att fortsätta kämpa. För oss, våra barn och barnbarns skull. Det måste gå.

***

***

Konstnärslön i San Fran. Konstnärer i San Francisco ska få motsvarande 8 600 kronor i månaden i ett försök att stimulera och rädda kulturlivet i staden under pandemin.”Konsten är viktig för vår lokala ekonomi och utgör en väsentlig del av vår långsiktiga återhämtning”, säger San Franciscos borgmästare London Breed i en kommentar (Opulens via Deadline). https://www.opulens.se/nyheter/san-francisco-testar-konstnarslon/

***

Konsten: Rapparen Frej Larssons låt ”Då ska hon skjutas” om en namngiven polis har friats av rätten eftersom den inte kan tas bokstavligt på grund av genre-sammanhanget. Domen är prejudicerande och en seger för yttrandefriheten.

***

Citatet: ”Jag är kanske inte bättre än andra men jag är åtminstone annorlunda”. — Paul Watson, Sea Shepherd / Jean-Jacques Rousseau.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 1 april, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: