Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DEN STUPIDA INTOLERANSENS TYRANNI.

En färsk rapport om ufo-iakttagelser visar ’detaljer som är svåra att förklara’ säger en US ex-intelligence director. USAs militärpiloter och satelliter har noterat ”många fler” ufo-iakttagelser än vad som kommit till allmänhetens kännedom, säger John Ratcliffe (Guardian). https://amp.theguardian.com/us-news/2021/mar/22/us-government-ufo-report-sightings Se upp! Se där!

***

Det finns en sentens av Boileau som man emellanåt har skäl att erinra sig: un sot trouve toujours un plus sot qui l’admire – en fåne finner alltid en större fåne som beundrar honom. Serien fortsätter – den ene ansluter sig till den andre, och till slut har man en kompakt mur av dumbommar, sida vid sida, den ene beundrande den andre, den ene eftersägande den andre; en kör av stupid samklang mullrar mäktigt och förtar varje udda och självständig stämma dess möjlighet att göra sig hörd. Detta är konformismens värld, epigonernas pryda och intoleranta skenkultur, medelmåttornas tyranni. Det är en bild som i hög grad stämmer på den offentliga kulturen i Sverige, liksom på all annan kultur eller skenkultur som lyckats göra sig bred med hjälp av modeströmningarnas och kommersialismens krafter”. — Lars Gyllensten (1921-2006) ledamot av Svenska Akademien.

August Strindberg på sin tid kunde redan då mycket väl ha känt igen denna beskrivning. Nutidskonsten kan ta åt sig av valda delar. Allra bäst för dagens situation stämmer den på SD, klockrent rentutav. Den stupida intoleransens tyranni. 

De fyras gäng’ håller rentav med. ”Vår väljarbas består av byfånar och bonnläppar” är ett känt citat därifrån. De föraktar sina väljare men deras röster som garanterar deras lukrativa arvoden gillar dom skarpt. Gör dig inte medskyldig till den stupida intoleransens tyranni i nästa val! Dina skattepengar borde gå till något bättre. Eller hur?

Konsten: Han säger det vi andra tänker..

***

KD ligger nu lika illa till i opinionen som L. Vad gör KD då? Jo, skriver hysteriska och ogenomtänkta insändare om ”antisemitism” som hon tycker är värre än islamofobi. ”Ett av kraven från Ebba Busch är att svenska moskéer inte ska få lov att ta emot pengar från utlandet. Jag utgår ifrån att Ebba samtidigt kräver att svenska frikyrkor inte ska tillåtas ge bidrag till kristna församlingar i andra länder. Eller?” skriver Sven Tycker. Just nu kräver hon Esbjörn, 81 med huset på 400 000 kronor. För vad?

Och hur var det nu med Herrens Armé? Och massakern i Rwanda 1994? ”Frikyrkokristna” som våldtog och sen mördade 1 miljon, i samma land, med machete. Varför har Ebba aldrig behövt svara på frågor om det – och om de svenska kontakterna där? 90% av befolkningen var kristna, och hatpropagandan i radion som inledde massakern stödde sig på Bibeln. ”Om vi ska kunna förstå folkmordets komplexitet måste vi förstå hur religionen använts i det här sammanhanget”. ”Konstaterandet att den kristna kyrkan var delaktig i folkmordet”. ”Många kristna deltog i försöket att utrota andra kristna”. https://www.uu.se/nyheter/artikel/id=12784&typ=artikel&lang=s. Vad var de svenska kyrkornas och de svenska kristnas roll? Det borde äntligen undersökas och redas ut en gång för alla.

***

Citatet: ”Från det ögonblick då ett folk utser representanter upphör det att vara fritt”. — Jean-Jacques Rousseau (1712-1778).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 1 april, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: