Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MARKNADSHYROR NEJ NEJ!

Historien om båten som fastnat i Suezkanalen sporrade otaliga memes och dominerade rubrikerna i flera dagar. Det dramatiserade också verkligheten att till synes magiska globala försörjningskedjor är baserade på verklig utrustning och riktiga arbetare – och än oftare på slit och exploatering av arbetare. Om arbetarna bestämmer sig kan de stoppa produktionen lika effektivt – genom generalstrejk. (Jacobin Magazine).

Om marknadshyror infördes i dag skulle många hyresgäster få svårt att bo kvar. Både i Stockholm och Göteborg skulle hyrorna höjas med över 50 procent och i Luleå med 43 procent. Det visar en ny rapport från Hyresgästföreningen (Arbetaren). https://www.arbetaren.se/2021/03/31/nya-marknadshyror-kan-chockhoja-hyror/

Expo berättar i senaste numret om sökmotorn Googles arbete med artificiell intelligens och som i praktiken är lika fördomsfull och selektiv som de kodare och programmerare som skapar den. Och Expos Daniel Poohl analyserar framtidens än mer politiserade sociala medie-plattformar (Expo).

Apropå inlägget om Häxornas Försvarare, https://konstochpolitik.org/2021/03/30/haxornas-forsvarare/. Visste du att på 1700-talet var det moralpanik kring tidelag? Man införde dödsstraff och avrättade en massa mer eller mindre dementa bönder. Idag är det nätt och jämnt ett brott. Häxorna begick ”ett osynligt brott” men det räddade dem inte från bålet. I ett litet amerikanskt samhälle, berättade Jan Guillou i svt:s RekordMagazinet, spreds ett rykte om incest. På bara några veckor var samtliga familjer i byn anklagade för incest. Då gick luften ur denna panik och alla anklagelser togs tillbaka. Tiderna förändras, så se upp för moralpaniker.

Konsten: Max Gustavsson om marknadshyror.

***

Citatet: Hyresvärd 1: ’Skål för marknadshyror!’ Hyresvärd 2: ’Just vad värden behöver!’ — Robert Nyberg / Fastighetsfolket.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 31 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: