Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

HÄXORNAS FÖRSVARARE.

Förra veckan avfyrade Nordkorea två kortdistansrobotar i nya robottester. Få experter var förvånade. De var däremot förvånade att det inte skett tidigare. De bedömer att Kim vill få den nya amerikanska presidentens Joe Bidens uppmärksamhet och påminna FN om att handelssanktionerna slår hårt mot Nordkorea. Sanktionerna infördes på grund av Nordkoreas kärnvapenprogram och robottester (svt). Avsluta sanktionerna som är Nordkoreas argument för fler kärnvapentester – och låt landets befolkning slippa svälta!

Nykolonialism. I Frankrikes tidigare afrikanska kolonier fortsätter imperialistisk penningpolitik från Paris att förstöra inhemska ekonomier och undergräva demokratin. Kolonialismen i Afrika upphör inte på ett meningsfullt sätt förrän verklig ekonomisk suveränitet får blomstra (Jacobin Magazine).

***

Dagens ETC har i två stora artiklar granskat det växande internationella fenomenet pedofiljägare, ett digitalt medborgargarde som aktivt arbetar för att exponera de som har en sådan störning eller begår sådana sexuella övergrepp (ETC).

Läs också Jan Guillous briljanta och ständigt aktuella historiska reportage ”Häxornas försvarare” (2002) om likheten mellan 1600-talets häxpanik och dagens moralpanik, särskilt exploaterad av den kriminella extremhögern. Se även excerptet ur Stanley Cohens berömda bok ”Folk Devils and Moral Panics”:

***

Konsten: Jan Guillous ”Häxornas försvarare”, ljudboksomslag. Courtesy Piratförlaget.

***

Citatet: ”Att kalla något ’moralisk panik’ innebär inte att detta inte existerar eller inte hände alls eller att reaktionen är baserad på fantasi, hysteri och illusion”.— Stanley Cohen. (Anm. Som jag förstår detta citat ska man inte lättvindigt kalla vad som helst för moralpanik, men att de verkliga moralpanikerna däremot uppenbarligen förekommer och kan orsaka stor skada.)

En kommentar på “HÄXORNAS FÖRSVARARE.

  1. Pingback: MARKNADSHYROR NEJ NEJ! | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: