Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

HUR TA DEN AUTONOMA RÖRELSEN VIDARE?

USA: Det är svårt att inte bli avtrubbad när det gäller amerikanska skurkpoliser. Här är den senaste episoden: en video visar en Maryland-polis som skriker på och hotar en gråtande 5-årig pojke.”Jag hoppas att din mamma låter mig slå dig”, säger en av poliserna till barnet, som vid ett tillfälle sätts i handbojor som en uppenbar skrämseltaktik (Huffington Post). ACAB.

Det förs just nu inom den utomparlamentariska vänstern en diskussion initierad av Allt åt Alla om hur man ska förhålla sig till den covid-orsakade tillfälliga ebben inom den autonoma rörelsen och hur vi ska kunna gå vidare under nya former.

Matthias Wåg skriver bl.a.: ”Att en utomparlamentarisk, självorganiserad, antihierarkisk och direktaktionsbaserad vänster behövs är självklart. Men däremot är det inte lika viktigt vilket namn den kommer använda, vad rörelsen kommer att kallas. Det finns mycket att lära hur autonoma rörelsen agerat i tidigare perioder av ebb: att satsa på att bygga en infrastruktur och materiell bas som går att använda för kommande protestvågor och rörelseuppsving. Det vi i nuläget kan göra är att fortsätta hålla liv och om möjligt expandera eller nystarta lokaler, sociala center, tidningar, alternativmedier, poddradios och videosatsningar, studiecirklar och radikala gym, spelningar och klubbar, stödjourer och solidaritetsfonder, ljudsystem och demoutrustning. Även om det är svårt att fysiskt mötas går det fortfarande ses i mindre grupper, affischera, göra symboliska mediala aktioner”. https://alltatalla.se/det-behovs-en-utomparlamentarisk-anti-hierarkisk-vanster/

I svt:s intervjuprogram 30 minuter vrider Jomshof sig som en mask på kroken när han försöker försvara sitt – upprepade – uttalande att den dryga miljard som bekänner sig till världsreligionen Islam (alltså inte enbart islamism) tillhör ”en avskyvärd religion”. Det går inte alls. Han kan heller inte svara ärligt på varför han och hela SD lyfter fram så odemokratiska länder som Ungern och Polen som föredömen, inte bara med invandringsstoppet utan också i förtrycket av massmedia, universiteten, hbtq-personerna och rättsväsendet. Alla våra fördomar om SD besannas, om det nu behövde bevisas än en gång. Vem vill ha SD:s återvandringssamhälle? Inte någon om alla som kan tänka åtminstone tänker efter litet. Gör det, innan valet 2022.

Konsten: AFA, AåA, autonoma m.fl. på Möllan när det begav sig. Hur ska den autonoma rörelsen nu gå vidare? Hur kommer en post-covid utomparlamentarisk frihetligt socialistisk rörelse att se ut?

***

Citatet: ”Vi kan inte buga oss fram till kommunismen. Bara kämpa oss dit. Genom att vägra låta andra sätta våra agendor, definiera våra projekt eller angripa våra breda miljöer. Vare sig angreppet kommer från fascister, säkerhetspolisen, borgerliga ledarskribenter eller liberala expertutredningar”.  —  Utomparlamentariska Förbundet Allt åt Alla.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: