Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RAOUL VANEIGEM: FÖR EN SJÄLVFÖRVALTAD REPUBLIK DÄR REPUBLIKENS PARLAMENT OCH FÖRETAG UPPHÄVTS.

***

1. Den tid då vi försöker leva mitt i ruinerna är en mutation vars jordbävningar skakar hela världen: den gamla civilisationens död har inte upphört; den nya framträder långsamt, som om den fruktar sin egen djärvhet. Det parodiska inbördeskrig som utkämpats mellan konservativism och progressivism deltar i en dramaturgi som döljer det verkliga kriget, massförstörelseskriget som genomförs av kapitalismen. Medan retro-bolsjevismen och retro-fascismen kämpar mot det, förgiftar och förorenar globaliserade mafiosos städer och byar utan straff eller andra konsekvenser. Och medan kommuner, stadsdelar och regioner som strävar efter mer mänsklighet förblir isolerade och utan röster, uppstår impotent ilska och högtrycksånga med skrytprovokationer och skräpeldar som tänds.

***

2.   Staten och dess sponsorer prioriterar sina intressen framför våra. Att oroa oss för vårt öde är upp till oss själva. Vår legitimitet kommer från vår mänsklighet.

3.   Vår kamp är oskiljaktigt existentiell och social. Den förnekar inte personliga religiösa eller ideologiska alternativ; det är det ömsesidiga biståndet som överträffar dem och har förmågan att harmonisera dem. Vem bryr sig om hudfärg, kön eller tro i kampen med civil olydnad?

4.   På egen hand fattar folket de beslut som berör dem och deras miljö i enlighet med raden av självorganiserade experiment som utfördes av de spanska frihetliga kollektiven 1936. Zapatistas i Chiapas, upproren i Rojava och de mest radikala delarna av Gilles Jaunes i Frankrike är enhälligt inspirerade av dem nu, trots mångfalden i deras historiska, politiska och geografiska förhållanden. Anblicken av små samhällen som försöker hantera sig själva och federeras på kommunal och sedan regional nivå avslöjar oundvikligen förekomsten av fel, förvirring och ”förödelse”, som statens kackerlackor vill uttrycka det. Men allt korrigerar sig självt när det inte finns mänsklig död eller skuld. Vad riskerar vi när vi experimenterar med samhällen som lever tillsammans i en tid då vi alltid behandlas som marsvin i laboratorierna för avhumanisering och vinstdrift?

***

Not Bored!’s fotnot: POUR UNE REPUBLIQUE AUTOGESTIONNAIRE ABROGEANT LA REPUBLIQUE PARLEMENTAIRE ET AFFAIRISTE, som utgör kapitel 18 i Retour à la base, en 68-sidor lång broschyr publicerad av det belgiska förlaget Cactus inébranlable [cactusinebranableeditions.com]. Dessutom publicerades den den 20 mars 2021 av den blogg som Vingtras upprätthåller på Mediapart: https://blogs.mediapart.fr/vingtras/blog/200321/le-printemps- de-raoul-vaneigem Översatt från franska av NOT BORED! den 22 mars 2021, http://www.notbored.org/back-to-basics.pdf ;  till svenska S. Jacobson 28 mars 2021.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: