Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

LÄS. SKRIV. DISKUTERA. GE RESPONS.

Fast bloggen heter ”Konst & Politik”, ämnen som jag försöker väva in med varandra som det är i mitt eget liv, så har politiken, som bäst uttrycker sig i ord, dominerat över konsten, som bäst uttrycker sig i bild (finns det ingen konst så finns det åtminstone bilder). Jag jobbar på det, men det underlättar inte att medan ”ordet är fritt” (med de gränser som den härskande klassen sätter) så är konsten åtminstone på nätet omgärdad av diverse copyrightinskränkningar. Jag försöker mer eller mindre troget följa dessa regler, men jag önskar att de inte fanns. ”Konsten ska vara fri” håller alla med om men så är det inte, inte på nätet. Så jag använder främst egna målningar, copyrightfritt material som WIkiart, graffiti, gatukonst och äldre konst som är Public Domain, och om någon misstycker tar jag genast bort objektet ifråga. (Det har bara hänt en (1) gång och då var det förstås Sydsvenskan).

Mer än så kan man knappast begära av en blogg med det här namnet. Vissa texter är också copyrightfria, särskilt äldre sådana är i Public Domain. Vad gäller ”nyheter” (alltid i korthet) anger jag alltid källa och en länk. (Jag har förresten lagt märke till att samma nyheter förekommer samtidigt i olika tidningar – och ytterst från Tidningarnas Telegrambyrå, TT – så var det mysteriet löst!). Och så översätter jag i mängder och då har jag ju vissa anspråk åtminstone på det. Mina egna texter finns främst i artiklarna och dom får vem som helst använda. Sharing is Caring! Informationen vill vara fri! Måleri och anarki!

Tidningarnas betalväggar straffar sig genom att de skrämmer bort potentiella prenumeranter: ingen vill stöta på en låst artikel när man letar information och då kommer man inte tillbaka. På nätet kan man alltid gå någon annan stans och hitta det man söker, tänk på det!

Har jag några övriga önskemål till tidningar och andra bloggare så är det: Nämn Konst & Politik litet oftare och kommentera gärna vad ni än tycker. Ta den frihetliga socialismens samhällsalternativ seriöst och skriv om det! Sluta tig ihjäl oss, det håller inte i längden. Men jag har fått recensenternas beröm även på det hållet trots att det verkar sitta långt inne – är det av avundsjuka som det inte händer oftare vill jag låta vara osagt. Jag är ju författare, något som varje journalist vill bli in spe. Mest tror jag nog det beror på den ofantliga mängden skrivet material i överflöd överallt; även min blogg håller på att svämmas över. Konst&Politik är ovanlig i sitt slag men jag beklagar mig inte. Bloggtopplistorna har varit mycket uppmuntrande. Bli inte trött, var nyfiken! Det gäller att sålla och gå efter kvalitet! Även icke-anarkister kan göra fynd här och har också gjort det (t.ex. i livsåskådnings- och miljöfrågor). Låt inte lättja eller fördomar stå i vägen utan läs, läs, läs. Det gör iaf jag, oavbrutet, jag har gott om tid och jag älskar det.

***

***

3 kommentarer på “LÄS. SKRIV. DISKUTERA. GE RESPONS.

  1. Tor Svärdtorp
    29 mars, 2021

    BRA arbetad Staffan!

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: