Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ÄR DET NU DET VÄNDER? MEN VAD VILL NOOSHI…?

För att vinna betydande, långvarig förändring i Amerika behöver vi klasskamp. Joe Bidens otillräckliga stimulans är det bästa arbetarna kan förvänta sig om de inte är organiserade och slåss. Men om vi ska se fler policyer som gynnar och stärker arbetarklassen, behöver vi mer arbetsplatsorganisation, fler strejker och mer klasskamp (Jacobin Magazine).

Ipsos: Vänsterpartiet större än MP, KD och L tillsammans. Vänsterpartiet fortsätter att gå framåt i opinionsundersökningarna och har nu 11%, ungefär lika mycket som de minsta partierna tillsammans.Samtidigt riskerar tre partier att hamna utanför riksdagen om trenden håller i sig. De tre förlorarna är Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet som ligger under eller på riksdagsspärren på 4%. MP gjorde sitt genombrott under den stora säldöden, konstigt att klimatkrisen inte lyfter dem. Liberalerna fortsätter att ligga kvar på 3% (DN/Ipsos). Dom behövs tydligen inte, och KD har skjutit sig självt i foten (läs: Esbjörns fot). Senast ett parti åkte ur riksdagen var det Ny Demokrati – som motsvarar dagens SD. SD verkar f.t. också skakigt. Låt nu V göra en vänstersväng med substans – det har ni läge för, Nooshi! Fast jag tvivlar.

Konsten: Rädda oss? Det gör vi själva. På gatan, inte i pratparlamentet.

***

Citatet: Intervjuaren: ‘Vad tycker du om kommunismen?’ Nooshi Dadgostar: ‘Dåligt! Tar vi helt avstånd ifrån’. Intervjuaren: ‘Det är ju en grund för ert parti, när det bildades’. Nooshi Dadgostar: ‘Jag gick ju själv med efter att det togs bort helt och hållet från alla program och det är väldigt viktigt för mig att poängtera att det är någonting vi helt och hållet tar avstånd ifrån’ ”. (Pontus Mattson intervjuar Nooshi i Rapport söndag 2 november 2020). 

Anm. Något har blivit fel här. ”Kommunism” betyder inte Sovjet av igår eller ännu mindre Kina av idag. Det kan man med fog ta avstånd ifrån. Socialism betyder ”åt var och efter förmåga åt var och en efter behov”. Kommunism betecknar i linje med socialismen ett framtida klasslöst samhälle och det kan man naturligtvis inte ta avstånd ifrån – då är man liberal och behöver byta parti. Nooshi verkar mera vara inne på socialdemokratins område nu men ett sådant parti finns ju redan – med känt resultat: klassklyftorna ökar som aldrig förr (OECD). Reformismen har spelat ut sin roll men revolutionen är ännu oprövad i vårt land. Rojava visar vägen! Och se på det revolutionära Enhedspartiet i Danmark: det är framgångsmodellen också här, Nooshi, om man verkligen vill vända utvecklingen. Vill du det?

***

Konsten: Detournement av Situationistiska Internationalen. Se även Vaneigem i förra krönikan.

***

Citatet: ”Detta samhälles dagar är räknade: dess skäl och dess meriter är vägda på en våg och befunna för lätta; dess medborgare är åtskilda i två grupperingar och den ena önskar detta samhälles död”. — Guy Debord (1931-1994) författare, filmare, filosof.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: