Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DEN AUKTORITÄRA DEMOKRATINS EKONOMISKA RÖTTER.

En av den borgerliga demokratins dolda syften är att de 1% rika fortsatt ska kunna manövrera ut majoriteten arbetarklassen politiskt-parlamentariskt utan att, sent omsider, äntligen lämna historiens scen. Vilket hade upplöst klassamhället för evigt. Men de hänger sig kvar. Tänk på det nästa gång du hör borgare tala blomsterspråk om ”liberal demokrati”. Någon sådan finns inte och behövs inte – vad som behövs är ekonomisk demokrati under rådsdemokratiska former. Ergo: Mindre liberal demokrati. Mer verklig demokrati. Mycket mer! Se Boktipset nedan.

USA:s president Joe Biden bjuder in 40 stats- och regeringschefer till ett digitalt toppmöte om klimatfrågor som USA planerar till den 22 april. Bidenregeringen vill flytta upp klimatdiskussionen på den inhemska politiska dagordningen, samt öka det internationella samarbetet (svt). Greta som ordförande, tack. Eller som remissinstans om hon skulle finna det mer meningsfullt. Hon lär nog i vilket fall höra av sig!

Eminenta syndikalistiska Arbetaren: en stor rubrik ”Har feminismen gått för långt?” Under den ett lika stort foto av Göran Lambertz som håller ”presskonferens”. Och under detta foto Annie Hellqvists ledare som består av ett enda ord: ”Nej”.

Ta-da!

DackeKuriren är tidningen för Smålands Nation i Lund. Startade 1962 och publiceras sporadiskt sedan dess. DackeKuriren reflekterar och är skriven och designad av aktiva medlemmar i Smålands, men med en oberoende ledare. Smålands är en av många studentföreningar i Lund, men Smålands har sedan 70-talet varit den enda nationen med en politisk profil. Genom att bryta med det konservativa studentlivet i den gamla universitetsstaden har Smålands genom åren varit en plattform för politisk handling och organisering såväl som ett viktigt kulturcentrum i regionen och insisterat på att låta de som inte studerar delta i det roliga. Kämpar för oberoende socialism, feminism, queer-rättigheter, antirasism och befrielse för alla – Smålands och DackeKuriren håller fanan högt, även i galna tider som dessa. https://smalands.org/

Boktips:Romaric Godin: Klasskriget i Frankrike. Daidalos2021.

Konsten: Bokomslag, Klasskriget i Frankrike. Bild courtesy Daidalos.

***

Citatet:”Det vi ser är början på en tydlig polarisering mellan klasserna, som kommer ta sig uttryck i en social explosion vid ett givet stadium. Frustrerade på det politiska planet, kan arbetarna och ungdomen bege sig ut på gatan som de gjort så ofta i det förflutna. En upprepning av maj 1968 förbereds. Fast den här gången så kommer det vara på en ny högre nivå, och stalinisterna har inte längre styrkan eller auktoriteten att förråda rörelsen”. – Tidskriften Avanti prekognitivt om läget i Frankrike 2014 och de ständiga upproren sen dess.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: