Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ÄN FINNS DET HOPP.

Sydafrikas utbredda korruption är den ruttna frukten av apartheid. Den endemiska korruptionen i Sydafrika handlar inte om några enskilda dåliga äpplen – det är den ruttna frukten från en apartheidtid som berikade egenintresserade politiska eliter på bekostnad av de svarta massorna (Jacobin Magazine). 

Det borde ha blivit en Kubansk revolution i Sydafrika 1994, och det var vad Nelson Mandela ville. Istället lurades landet in i en nyliberalt skuldsatt återvändsgränd. ”De rika har blivit rikare. Men vad har de fattiga fått?” Svar: ”Demokrati”. Om ens det. Och omvärlden verkar mest bekymrad över den ”stackars” vita minoriteten som lyckats behålla mer (stulen) egendom än den svarta majoriteten kan drömma om. Nej, Sydafrika lider svårt av den uteblivna revolutionen – men än är det inte för sent och än finns det hopp.

”Jag skulle vilja fråga Jomshof (SD) hur han ser på uigurernas situation i Xinjiang. Bakgrund till deras elände lär vara några knivattacker. Ett fåtal, som vi givetvis alla tar avstånd ifrån. Men de anklagade är en befolkning av Sveriges storlek. Är det en överdriven reaktion, eller är det en kraftfullhet som Jomshof beundrar? I så fall, hur många fler är det som känner beundran?”, skriver Christer Brodén i bloggen Blickens Äventyr som ofta innehåller något tänkvärt. https://christerbroden.wordpress.com/2021/03/20/alla-avskyvarda-religioner/

Göran Lambertz, som satt häktad misstänkt för våldtäkt, anser sig felbehandlad av rättsväsendet och kräver en miljon kronor i ersättning från staten. Samtidigt har SVT anmälts tolv gånger för att ha direktsänt juristens egen pressträff – och mediebolaget uttrycker ånger (TT). Det är en medieskandal i en rättsskandal hur servilt Lambertz har behandlats i massmedia. Det stinker lång väg.

Nyhetstorka året runt. ”Nya Bingovärdar i sommar”(AB). Nu vet hela världen det. Jag får mest lust att sluta läsa tidningar. Anarkister har alltid tigits ihjäl av etablissemanget trots att de har mest att säga. I stället serverar mainstreampressen en oändlig klibbig sörja av bantningstips, styckmord, olyckor, mode och reklam. ”Kontrainformation” som är gatorna.info‘s koncept blir allt mer attraktivt. Och den frihetliga underground-faunan på nätet växer hela tiden; än finns det hopp.

Konsten: Perfectly Timed Photos. Visuell poesi.

***

Citatet: ”Det är inte kärlek och inte ens sympati (förstått i dess rätta bemärkelse) som får en flock idisslare eller hästar att bilda en ring för att motstå en vargattack; inte kärlek som får vargar att bilda ett jaktlag; inte kärlek som får kattungar eller lamm att leka, eller ett dussin arter av unga fåglar att spendera sina dagar tillsammans på hösten; och det är varken kärlek eller personlig sympati som framkallar tusentals dovhjort utspridda över ett så stort territorium som Frankrike för att bilda ett parti av separata flockar, som alla marscherar mot en given plats för att korsa en flod där. Det är en känsla som är oändligt bredare än kärlek eller personlig sympati – en instinkt som långsamt har spirat bland djur och människor under en extremt lång utveckling, och som har lärt både djur och människor den kraft de kan låna från ömsesidig hjälp och stöd och de glädjeämnen de kan hitta i det sociala livet. . . . Det är inte kärlek och inte ens sympati som samhället bygger på i mänskligheten. Det är samvetet – vare sig det är på ett stadium av en instinkt – av mänsklig solidaritet. Det är det omedvetna erkännandet av den kraft som varje människa lånar från ömsesidig hjälp; av varje lyckas nära beroende av allas lycka; och av känslan av rättvisa som får individen att betrakta varandras rättigheter som lika med sina egna. På denna breda och nödvändiga grund utvecklas de ännu högre moraliska känslorna. — Peter Kropotkin, Mutual Aid.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: