Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MODIGA KVINNOR, del 3: ANNA CAMPBELL.

***

Anna Montgomery Campbell (1991–2018), även känd som Hêlîn Qereçox, var en brittisk feminist, anarkist och fängelsebekämpande aktivist som slogs med kvinnornas skyddsenheter (YPJ) i Rojava-konflikten i det syriska inbördeskriget.

Anor och tidigt liv.

Campbell föddes i Lewes, East Sussex, England, dotter till den progressiva rockmusikern Dirk Campbell. Hennes mamma var Katherine Emma ”Adrienne Katie”, född Bridges, hennes fars andra fru. 

Campbell hade militära förfäder, med förfäder som tjänade för Royal Navy och Royal Artillery. Hennes farfar tjänstgjorde i The Royal Tank Regiment under andra världskriget.

Hon utbildades vid den oberoende St Mary’s Hall, Brighton, gick sedan vidare för att studera vid University of Sheffield innan hon flyttade till Bristol, där hon arbetade som rörmokare och vid ett litet vänsterbokcafé som heter Hydra. Campbell var inblandad i många politiska rörelser, inklusive studentprotesterna i Storbritannien 2010, Hunt Saboteurs Association, Anarchist Black Cross och andra anarkistiska och revolutionära organisationer och projekt, inklusive internationella sådana som ZAD de Notre-Dame-des-Landes.

Inblandning i Rojava-konflikten.

Under Rojava-konflikten kämpade Campbell med YPJ i Deir ez-Zor-kampanjen, en attack mot Islamiska staten i Irak och Levant-fästet Deir ez-Zor. Hon var också involverad i YPJ: s verksamhet till stöd för kvinnors rättigheter i Kurdistan. Enligt New York Times rördes hon av försvaret av ”en autonom, mest kurdisk region i norra Syrien, känd som Rojava, vars ledare förespråkar en sekulär, demokratisk och jämlik politik, med lika rättigheter för kvinnor”.

Död.

Campbell dödades av en missilattack från turkiska väpnade styrkor under den turkiska militära operationen i Afrin-kantonen, Operation Olive Branch. YPJ meddelade:

”Vår brittiska kamrat Hêlîn Qereçox (Anna Campbell) har blivit symbol för alla kvinnor efter att ha motstått mot fascismen i Afrin för att skapa en fri värld. Vi lovar att uppfylla Şehîd (martyr) Hêlîns mål och hedra hennes minne i vår kamp för frihet. Hon är den första brittiska kvinnan som dör för att slåss för YPJ”.

Efter tillkännagivandet av Campbells död inledde hennes far en kampanj för att återhämta sin kropp, som inte kunde lokaliseras av hjälporganisationer förrän ett eldupphör var på plats i området. Och som ännu inte (2019) återställs från slagfältet.

Som reaktion på Campbells död förekom olika protester runt om i världen, demonstranter från Bristol Kurdish Solidarity Network (BKSN) och vänner från Campbell blockerade kontor för BAE Systems i Bristol, staden Anna bodde. Aktivister anklagar företaget för att leverera vapen till det fascistiska Turkiet som har använts mot civila i Rojava. Ytterligare en protest i Bristol hölls ett år efter Annas död, det rapporterades ha blockerat en stor rondell och orsakat trafikproblem i lokalområdet. Graffiti har också vuxit upp i staden för att visa solidaritet, särskilt i Easton, Bristol och Saint Pauls där många av de anarkistiska projekt hon var en del av är baserade.

Förutom de lokala protesterna har stöd visats från många andra individer och projekt över hela världen.

Vidare läsning.

”Odödlig: sorg, martyrer och väggmålningar”, 2019, ISBN 978-1-78972-016-7

***

***

Courtesy en.wikipedia.org. Övers. S. Jacobson 2021.

***

En kommentar på “MODIGA KVINNOR, del 3: ANNA CAMPBELL.

  1. Pingback: ELMA DANIELSSON OCH ANDRA MODIGA KVINNOR. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: