Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MODIGA KVINNOR del 2: IRENA SENDLER.

Irena Stanisława Sendler, (1910- 2008) född Krzyżanowska,  var en polsk socialarbetare som räddade 2 500 barn från en säker död ur Warszawas fruktansvärda getto under andra världskriget. Hon var socialarbetare till yrket och ansvarig för hälsan i gettot och kunde i den rollen diskret färdas in och ut ur gettot förbi de tyska nazistiska vakternas blickar.

Sendler var medlem i organisationen Żegota som smugglade ut barn undan en säker död i gettot. De barn som räddades sändes till olika katolska institutioner och kloster och fick nya namn. De smugglades ut i lådor och resväskor från gettot och till landsbygden där de i hemlighet sedan bodde hos familjer med nya identiteter. Barnens rätta identiteter skrev hon ner på papperslappar som hon sedan stoppade i glasburkar och grävde ner i en trädgård. Efter kriget grävdes glasburkarna upp och på så sätt kunde många familjer återförenas med sina rätta barn efter krigsslutet.

Det fanns också en katolsk kyrka alldeles intill gettots insida med en hemlig dörr som gick till murens utsida. De minsta barnen leddes nattetid genom kyrkan ut i friheten, nu med en tillfällig annan religion än judendom. De överlevde också.

För allt detta dubbelspel krävdes naturligtvis nerver av stål, men 1943 blev hon påkommen och arresterades av Gestapo. De bröt hennes armar och ben och hon undkom i sista sekunden på väg för att avrättas genom att Żegota-medlemmar lyckades muta hennes fångvaktare.

Hon var socialist och medlem i polska socialistpartiet. 1965 blev hon förärad en medalj Rättfärdig bland folken och blev senare hedersmedborgare i Israel. 2007 utsågs hon till nationalhjälte i Polen och nominerades samma år till Nobels fredspris. Hennes far var läkare; hon var gift och skild tre gånger. 

Hon betraktades av vissa närmast som ett helgon, men själv var hon mycket blygsam och konstaterade självkritiskt ”Jag kunde ha gjort mer”. Hon blev 98 år.

***

Courtesy en.wikipedia.org. m.fl. källor. Övers. S. Jacobson 2021.

***

En kommentar på “MODIGA KVINNOR del 2: IRENA SENDLER.

  1. Pingback: ELMA DANIELSSON OCH ANDRA MODIGA KVINNOR. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: