Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

KOLLAPSAD NYLIBERALISM, KÄRNKRAFT OCH RÄTTEGÅNG.

Ett sjukhus i lågor exponerar Rumäniens kollapsande nyliberala modell. Fem personers död i en sjukhusbrand i Bukarest är den senaste illustrationen av hur nyliberal chockterapi har försämrat Rumäniens offentliga tjänster. För arbetardemonstranterna som har varit på gatorna sedan januari bekräftar branden bara deras budskap: Rumänien måste investera i sina egna offentliga tjänster, inte bara förlita sig på överföringar från utlandet (Jacobin).

Våldtäktsutredningen mot Göran Lamberz läggs ner då ”brott inte kunnat styrkas”. Fattas bara. Döma ett hovrättsråd!? Nope.

Bulletin inifrån: hån, hat och fem förtalsanmälningar. En tidigare nyhetsreporter på Bulletin har polisanmält fem andra anställda för förtal, inklusive vd Pontus Tholin och den tidigare chefredaktören Ivar Arpi. Journalistens granskning visar att de interna konflikterna på tidningen började redan i december skriver Journalisten.

En tragikomisk och lätt tröttande följetong. Det skrivs nu mer om Bulletin än i den. Också en utveckling!

Det är viktigt att allmänheten och riksdagen inte förs bakom ljuset i syfte att skynda på ett regeringsbeslut om kärnbränsleförvaret (DN Debatt). Ja, oviktigt kan det inte vara. Att hetsa fram ett beslut om förvaringen är oansvarigt. Det har visat sig att kopparkapslarna korroderat kraftigt efter bara 20 år – jmf med de 100 000 år förvaret avser. Strålningen inifrån på gjutjärnet är mer intensiv (destruktiv) än man från början antog. Och så vidare. Vi och våra efterlevande har fått ett problem på halsen som kanske inte går att lösa.

Felet var att införa kärnkraft från början. Med återkommande strålningskatastrofer och ett av allt att döma icke hanterbart radioaktivt avfall. Vilket vi insåg försent! Men kärnkraftslobbyn fortsätter att desinformera, mer andfått än någonsin. Ingen vill längre ha fissionskraft, särkilt inte om fusionskraften lyckas. Av atomindustrin återstår snart bara avfallet – som iofs varar desto längre. Framtiden heter sol, vind och vatten!

***

Konsten: Courtesy cosmokitty_dednwtj: Gemstone Studies.

***

Citatet: ”Arbetarrörelsen borde erkänna den autonoma rörelsens viktiga funktion”.— Jon Bergman: Återuppliva det kollektiva självförsvaret. Flamman 27/8 2014.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 mars, 2021 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: